Pellegrini szerint drasztikus gazdasági következményekkel járhat a blackout, felszólította a koalíciós képviselőket,hogy utasítsák el

2020. április 1. - 18:05 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD), a parlament alelnöke felszólította a koalíciós képviselőket, hogy utasítsák el az ún. blackout kísérletet, amely az ország teljes leállását jelentené.

Pellegrini szerint drasztikus gazdasági következményekkel járhat a blackout, felszólította a koalíciós képviselőket,hogy utasítsák el
Fotó: TASR

A volt kormányfő így reagált Matovič azon javaslatára, mely szerint egy néhány hétig tartó veszélyhelyzet idejére „lekapcsolnák” Szlovákiát. Pellegrini óva int ennek a kísérletnek a drasztikus gazdasági következményeitől.

„A koalíciós partnerek józan eszére apellálok, amikor azt kérem tőlük, hogy utasítsák el ezt a társadalmi kísérletet, helyette inkább biztosítsák a már elfogadott óvintézkedések szigorú betartását” – mondta a TASR hírügynökségnek Pellegrini.

A parlament alelnöke szerint ez a kísérlet drasztikus gazdasági következményekkel járhat, ráadásul pánikot kelthet az emberekben, és az államba vetett közbizalmat is végérvényesen alááshatja. Hozzátette: egy ilyen intézkedés egészségügyi hatékonyságát eddig nem támasztotta alá egyetlen szakember sem.

Pellegrini szerint az ország leállítása ugyan tovább lassítaná a vírus terjedését, de teljesen nem pusztítaná el azt, így a szigorú óvintézkedések enyhítése után ismét felüthetné a fejét a betegség. „Nehéz elképzelni, hogy Szlovákiát hermetikusan el tudnánk zárni a világ többi részétől” – jegyezte meg a volt kormányfő. Hozzátette: Matovič ismét „marketing játékot” akar játszani, és a felmérések által az állampolgárokra akarja hárítani a felelősséget.

A miniszterelnök szerdán mutatta be a Szlovákia „lekapcsolásáról” szóló javaslatot. Ez azt jelentené, hogy pár hétre minimálisra korlátoznák az emberek mozgását, katonai fegyelmet vezetnének be és a katonaság szervezné az ellátást. Egy ilyen átmeneti állapot a kormányfő véleménye szerint lehetővé tenné, hogy a gazdaság a lehető legrövidebb időn belül újrainduljon, ellenkező esetben nagyon sokáig elhúzódhat a válság.

Kapcsolódó cikk:
Matovič elmondta, hogyan nézhetne ki Szlovákia teljes „lekapcsolása”, a nyilvánosságot is bevonná a döntésbe


(TASR)