Pellegriniről kiderült, hogy Čaputová tarkójára liheg, de a smeresek hírhedt trollja mozgatja meg a legtöbb embert

2021. augusztus 2. - 11:52 | Belföld

A hazai politikusok közül az államfőnek van a legtöbb követője a közösségi oldalán. Őt a Robert Ficónak tavaly nyáron hátat fordító Peter Pellegrini követi - ez derül ki a nagyszombati egyetem (UCM) kommunikációs tanszékének felméréséből.

Pellegriniről kiderült, hogy Čaputová tarkójára liheg, de a smeresek hírhedt trollja mozgatja meg a legtöbb embert
Zakatol a cukiskodás (Facebook)

A kutatás 2020 márciusától követte nyomon, hogy az egyes politikusok mekkora tábort mozgatnak meg a Facebookon. Zuzana Čaputovának júlus legvégén 318 ezer követővel büszkélkedhetett, ami azt jelenti, hogy a világjárvány kezdetétől számítva 120 ezerrel növekedett azoknak a száma, akik kíváncsiak a köztársasági elnök véleményére. Közvetlenül az államfő mögött Pellegrini szerepel, aki a vizsgált időszakban úgy jött fel, mint a higany. Neki 316 ezer követője van, és tavaly márciustól kezdve 210 ezerrel növekedett a Hlas vezetője mondanivalójára kiéhezettek tömege.

Az említettekkel szemben a kormánypárti politikusok facebookos tábora zsugorodásnak indult. Igor Matovič (284 ezer), Richard Sulík(143 ezer) és Boris Kollár (147 ezer) gondolataira az utóbbi két hónapban egyre kevesebben érdeklődnek. Eduard Heger kormányfő oldalát viszont lassan kezdik felfedezni az emberek, de még így is nagyon alacsonynak számít a követőinek száma, ami alig több mint 34 ezer.

A legtöbb interakciót - 13 milliót - a smeresek hírhedt trollja, Ľuboš Blaha generálja, akinek az állandó agymenésére 153 ezren kíváncsiak. A smeresek "enfant terrible"-je olyan elméleteket gyárt, amit aztán a legtöbben - tavaly márciustól 2 millióan - osztottak meg.

TASR