Péntekre újabb nagygyűlést hív össze a Tisztességes Szlovákiáért

2018. november 13. - 18:53 | Belföld

A Tisztességes Szlovákiáért tüntetéseinek szervezői elutasítják a kormány felől érkező támadásokat. Azt is visszautasítják, hogy valaki irányítaná és pénzelné őket külföldről, vagy, hogy államcsínyt akarnának elkövetni. Az esetleges megfigyelésükkel és lehallgatásukkal kapcsolatban azt mondták, hogy ez egyértelműen zaklatásnak és megfélemlítésnek minősül.

Péntekre újabb nagygyűlést hív össze a Tisztességes Szlovákiáért
(Fotó: Facebook)

„Ezek mind kitalált dolgok" – jelentette ki Juraj Šeliga a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén tartott rövid sajtótájékoztatón azokra a vádakra reagálva, amelyek szerint a mozgalmat külföldről irányítják. Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a feltételezések szerint a titkosszolgálat embereivel figyeltették meg őket. „Nem találok erre legális magyarázatot. Semmi rosszat nem csináltunk" – jelentette ki, és hozzátette, hogy ez egyértelműen zaklatás.

Hasonló a véleményük a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tevékenységéről is. „Mindenkit meg akarnak félemlíteni, aki az államhatalom ellen fordul" – mondta Šeliga. Azt is elmondta, hogy a NAKA elkérte a számlakivonataikat is. „A Tisztességes Szlovákiáért minden kiadása egy átlátható számlán van feltüntetve. Nincsenek ott semmilyen külföldi szervezettől származó összegek, nem is beszélve arról a vádról, hogy egy amerikai milliárdos pénzelne minket" – hangsúlyozta Šeliga.

A kezdeményezés elszomorítónak tartja, hogy „29 évvel a bársonyos forradalom után az állam meg akarja félemlíteni az aktivistákat". Karolína Farská bejelentette, hogy pénteken, a bársonyos forradalom évfordulójának előestéjén a mozgalom résztvevői a Szlovák Nemzeti Felkelés terén gyűlnek össze. „Arról szeretnénk beszélni, hogy amit 1989-ben elkezdtünk, azt folytatnunk kell és be kell fejeznünk" – tette hozzá Šeliga.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség megvizsgálja a korrupciós bűncselekmények gyanújával tett névtelen feljelentést, amely a Tisztességes Szlovákiáért tüntetések szervezőit érinti. A névtelen feljelentés szeptember 10-én érkezett a rendőrségre. A megbízott nyomozó beidézte azokat a személyeket, akiket a büntetőfeljelentés értelmében kihasználtak, vagyis bizonyos szempontból megkárosítottak.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a napokban beidézte kihallgatásra a Tisztességes Szlovákiáért tüntetések több szervezőjét is. Néhányukat csütörtökön hallgatják ki. A feljelentésben az áll, hogy államcsínyt szerveztek, és hogy Soros György üzletember pénzeli őket. Arról, hogy az aktivistákat Soros pénzeli, Robert Fico (Smer-SD) is beszélt.

tasr