Rácsok mögött marad az egyik maszkellenes vadember, de bajba kerülhetnek azok is, akik a Facebookon fenyegetik a rendőröket

2021. november 8. - 07:28 | Belföld
Rácsok mögött marad az egyik maszkellenes vadember, de bajba kerülhetnek azok is, akik a Facebookon fenyegetik a rendőröket
Rendőrségi felvétel - Forrás: Tvnoviny.sk

A Pöstyéni Járásbíróság egy gyanúsított vizsgálati fogságát rendelte el a maszkellenes cirkuszolók közül, akik a pöstyéni Lidlben a minap összeverekedtek a rendőrökkel.

A bíróság szerint fennáll annak veszélye, hogy a gyanúsított 36 éves Matej folytatná bűncselekmények elkövetését. Az ügyész egy másik gyanúsított ellen is kérte a vizsgálati fogságot, a bíró azonban az ő esetében azt nem látta indokoltnak. A harmadik gyanúsított esetében már az ügyész sem tett ilyen javaslatot.

Mindhárman a Nyitrai kerületből származnak, és amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket hivatalos személy elleni támadás és garázdaság bűntettében, egytől öt évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter vasárnap a Markíza vitaműsorában elmondta, hogy a három támadó közül ketten hivatásos katonák voltak korábban.

"Kiképzett személyek, akiknek a szolgálatnál történt tisztogatás miatt kellett távozniuk, ma pedig egyik üzletről a másikra járnak Szlovákiában és provokálnak" - fogalmazott.

Az utóbbi hetekben több maszkellenes akció is megzavarta a közrendet, a legsúlyosabb azonban az említett pöstyéni volt. Rendszerint egy csoport maszkellenes figura maszkot viselve jut be az üzletbe, majd ott levetik azt, és blokkolják a pénztárakat.

Vasárnapra meghirdettek egy "megtorló" akciót a Pöstyénben letartóztatott személyekért, ám végül csak négyen jelentek meg az egyik helyi boltnál. A három nő és egy férfi elutasította a maszkviseletet, a kiérkező rendőröknek azonban azonosították magukat. Az egész a Markíza beszámolója szerint békésen lezajlott.

A rendőrség ugyanakkor intenzíven nyomoz azokkal szemben, akik a Facebookon halálosan megfenyegették a pöstyéni Lidlben fellépő egységeiket, és hasonló erőszakos cselekményre szólítanak fel a rendőrök ellen. A rendőrség szóvivője közölte, uszításért két évig, köztisztviselő megfenyegetéséért három évig terjedő börtönbüntetés járhat.

(Tvnoviny.sk)