A rendőröket és a tűzoltókat nyugtatja a miniszter - Sem a végkielégítésük, sem a nyugdíjuk nincs veszélyben!

2021. május 19. - 12:54 | Belföld

A rendőröknek, tűzoltóknak, vagy a hegyi mentőszolgálat munkatársainak nem kell tartaniuk attól, hogy a jövőben változna a szolgálati nyugdíjazásukkal vagy a végkielégítésükkel összefüggő, törvény által szabályozott jutalmazásuk - jelentette ki szerdán Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter. 

A rendőröket és a tűzoltókat nyugtatja a miniszter - Sem a végkielégítésük, sem a nyugdíjuk nincs veszélyben!
Roman Mikulec belügyminiszter (Fotó: TASR)

Mikulec azután kényszerült lecsillapítani a kedélyeket, hogy keddi sajtótájékoztatóján Igor Matovič pénzügyminiszter bejelentette: a kormánypárti SaS 30 millió eurót akarna megtakarítani a rendőröknek kifizetett végkielégítéseken.

"A mi álláspontunk már az elejétől fogva világos: a felsorolt hivatások attraktivitásához hozzátartozik az egyedi szolgálati ellátás is, amelynek stabilitását garantáljuk, és ezt tartalmazza a kormányprogram is. Szívesen felhívnám a figyelmet arra, hogy ezt a kormányprogramot támogatta az SaS is, ezért nem értjük a párt jelenlegi álláspontját, és egyúttal nem tartjuk megfelelőnek költségvetési javaslatukat"

- nyilatkozta a történésekkel kapcsolatban a belügyminiszter.

Mikulecen kívül az országos rendőrfőnök, Peter Kovařík is igyekszik csillapítani a belügyi dolgozók felháborodását, amit a Matovič által közölt állítólagos SaS-es javaslat okozott.

"Biztosítok minden rendőrt arról, hogy semmilyen tárgyalás nem történt ezzel az üggyel kapcsolatban. Roman Mikulec miniszter pedig biztosított arról, hogy még csak politikai párbeszéd tárgyát sem képezte a rendőrök szociális jutalmazásának esetleges megváltoztatása"

- jelentette ki az országos rendőrkapitány. Kovařík hozzátette: sem a rendőrök végkielégítése, sem a szolgálati nyugdíjazásuk pénzügyi körülményei nem fognak megváltozni.

Az SaS közben jelezte, hogy Igor Matovič keddi kijelentései félrevezetőek, és készek megtárgyalni a pénzügyminiszterrel minden kifogásolt pontot, amelyek az SaS megtakarítási javaslatában találhatók.

(TASR/parameter)