Rendőrt hívtak Fenesékre a bősi választási bizottság tagjai

Közjáték zavarta meg hétfőn este a helyhatósági választások alkalmából kisorsolt körzeti választási bizottságok tagjainak eskütételét Bősön.

Rendőrt hívtak Fenesékre a bősi választási bizottság tagjai
Fotók: Paraméter

A regnáló polgármester, Fenes Iván (MKP) október 22-én kora estére hívta össze a városházára a település egyes szavazókörzeteinek bizottsági tagjait, hogy kisorsolják a bizottságok összetételét, és hogy a tagok letegyék az ilyenkor szokásos esküjüket.

A városi bizottság, és a körzeti komissziók tagjait általában az önkormányzati választásokon magukat megmérettető jelöltek, illetve pártok bízzák meg, közöttük zajlik a sorsolás. Bősön többnyire a Magyar Közösség Pártja, illetve az MKP jelöltje ellen a polgármesteri székért induló Jakus Zoltán által delegált személyek, esetenként szimpatizánsok alkotják.

"A szabályok szerint a polgármester hívja össze a körzeti bizottságok tagjait. Ez így is történt, minden rendben ment, kisorsoltak mindenkit, és egyszer csak azt hallottuk, hogy lent valaki ordibál"

- nyilatkozta a Paraméternek Fenes Iván.

A városháza épületében zajló eseményen részt akart venni Vida Szilárd személyében a városi választási bizottság elnöke, aki egy korábbi sorsolást követően már kinevezésre került. Vele tartott a városi komisszió további két tagja is.

„Szerettünk volna megismerkedni a körzeti bizottságok tagjaival, ellenőrizni akartuk a folyamat tisztaságát, valamint ismertetni akartuk velük a választási komisszió jelenlegi határozatait. Nem szóltunk volna bele a folyamatba, amíg nem történik szabálysértés"

- mondta érdeklődésünkre Vida Szilárd, aki azonban nem jutott be az ülésre. A polgármester ugyanis egy jelenléti ívet helyezett el a városháza előterében, és csak azok léphettek be oda, akik a lapon szerepeltek.

"Azokat hívtam meg, akiket a törvény előírt, ők el is jöttek, és letették az esküt" - jelentette ki Fenes. Mivel Vida Szilárd nem volt a listán, ő sem vehetett részt az eseményen, az önkormányzat egyik munkatársa feltartóztatta őt és kíséretét.

"A polgármester nem engedte, hogy részt vegyünk a folyamatban, ezért értesítettük a rendőrséget, akiket szintén elutasított" - idézte fel a történéseket a városi választási bizottság elnöke, aki szerint Fenesék semmivel nem indokolták azt, hogy miért zárták ki őket az épületből.

A helyszínen rendőri intézkedésre végül nem került sor. Vida Szilárd még aznap este feljelentést tett a rendőrségen, a polgármesteri székben huszonötödik évét töltő Fenes azonban kitart amellett, hogy az ülés úgy zajlott, ahogy az elő van írva.

"Valaki itt azt gondolja, hogy a bizottságok döntik el a november 10-i voksolást? A választók szavaznak, a választók döntenek" - tette hozzá a városvezető.

(db)