Vajon idén megszorongatják Fenes Ivánt Bősön?

Két jelölt indul a jelenlegi, és immár sokadik ciklusát megélő polgármesterrel, Fenes Ivánnal (MKP) szemben a csallóközi városban.

Vajon idén megszorongatják Fenes Ivánt Bősön?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Első alkalommal vág neki Bős városként a helyhatósági választásoknak, és tavaly novemberben a helyi képviselő-testület arról is döntött, hogy a képviselők számát a jelenlegi 12-ről 10-re csökkenti.

Idén két független kihívója akadt az MKP jelöltjeként induló Fenes Ivánnak: Darnai Gábor, aki helyi képviselőként tevékenykedett az elmúlt választási időszakban, valamint Jakus Zoltán, aki pedig civil aktivistaként és fesztiválszervezőként került be a köztudatba.

Fenes Iván hatodik megbízatási idejét tölti Bős élén, és három választásra visszamenőleg nem volt olyan kihívója, aki igazán meg tudta volna szorongatni. Sőt, a más jelöltekre leadott szavazatok együtt sem érték el azt a számot, amellyel megválasztották. Ugyanakkor az is kiderül ezekből az adatokból, hogy - legalábbis az elmúlt három választás során - mind kevesebb voksot kapott, ergo egyre kevesebb szavazattal választották újra:

2006:
 
Fenes Iván (MKP): 2 035
Bott Ján (független): 908
 
2010:
 
Fenes Iván (MKP): 1 566
Baranyai László (Híd): 828
Bott Ján (független): 363
Csörgő György (független): 28
 
2014:
 
Fenes Iván (MKP):  1 306
Fekete Tímea (Híd): 729
Dömény Nikolas (független): 515

Fotó: Angyal Sándor

A mostani testületbe négy évvel ezelőtt 9 MKP-jelölt, 2 független, illetve egy Híd-képviselő jutott be. A 2 független, Darnai Gábor és Puha Erika már biztosan nem lesz újra a testület tagja, mivel képviselő-jelöltként nem indulnak.

Teljes listát állított viszont az MKP, melyen a jelenlegi 9 képviselőjük (Bernáth Zoltán, Csikmák Tibor, Csörgő Árpád, Horváth Erik, Horváth Róbert, Mészáros Alfréd, Mészáros Árpád, Vida György, Zalka Lóránt) mellett Tatai Róbert kapott helyet.

Négy éve még 10, most már csak négy jelölttel próbálkozik a Híd párt. Közülük Csiba Soňa jelenleg is a testület tagja, a másik három pedig Fekete Henrietta, Fekete Tímea és Kossár Árpád.

Két jelöltet állít a Smer-SD Fodor Igor és Vasmera Ladislav személyében, rajtuk kívül pártjelöltként indul Bagári Gábor (SDKÚ-DS) és Zsemlye Ivan (Spolu)., függetlenként pedig négyen: Bindics László, Bokros Viktor, Dömény Nikolas és Fekete Libuša.

Nincs tehát túl nagy túljelentkezés a 10 képviselői helyre, a négy évvel ezelőtti 41 helyett idén mindössze 22-en indulnak jelöltként.

(SzT)