Reszkessetek smeresek! Pár napja van új kormányunk, de a NAKA már lecsapott a gyanús arcokra

2020. március 23. - 17:02 | Belföld

Büntetőeljárást indított a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) az Állami Tartalékalap (SŠHR) beszerzéseivel és a pozsonyi Konventná utcai lakások megvásárlásával kapcsolatban - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Reszkessetek smeresek! Pár napja van új kormányunk, de a NAKA már lecsapott a gyanús arcokra
Fotó: tasr

„Tekintettel arra, hogy folyamatban van az eljárás, nem adhatunk bővebb tájékoztatást” - közölte Slivka.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök a vasárnap végzett ellenőrzést követően kijelentette, hogy Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap elnöke nem élvezi a kormány bizalmát. A hétfői kormányülésen Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter indítványozta Kičura leváltását. Elmondása szerint Kičura helytelen döntést hozott, amivel veszélyeztette a közérdeket és a lakosság egészségét.

Matovič rámutatott, hogy Kičura például két, összesen 35 millió eurós szerződést kötött egy olyan vállalkozással, amelynek addig 74 ezer eurós forgalma volt. Elmondta, megkérdezték, milyen alapon választották ki a társaságot, mivel a cég korábban nem vállalkozott hasonló területen. Úgy véli, a tartalékalap szándékosan elmulasztott bemutatni az ellenőrzés során két jegyzőkönyvet. Miután megvizsgálta, a bizottság nem tartotta megfelelőnek az ajánlattevőt, Kičura ennek ellenére aláírta a szerződéseket.

A kormányfő hangsúlyozta továbbá, hogy az Állami Tartalékalap olyan teszteket vásárolt, amelyekre az egészségügyi minisztérium nem adott megrendelést, és amelyekre nem volt szükség. Matovič jelezte, hogy a kórházak egy héten, de legfeljebb tíz napon belül megkapják a védőeszközöket.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a tartalékalap (SŠHR) vezetője bakit bakira halmozott, közben meg fia, az ifjabbik Kičura a fővárosban vett pár lakást és még csak hitelre sem volt szüksége.

TASR/para

Címkék: Kajetán Kičura, NAKA