Robert Fico: Mindannyian be vagyunk szarva ezektől az aktivistáktól

2018. december 4. - 16:06 | Belföld

Az államban a tempót nem diktálhatják az aktivisták, jelentette ki kedden Robert Fico, a Smer-SD elnöke, hozzátéve: mindenkinek, aki megsérti a törvényt, vállalnia kell a felelősséget.

Robert Fico: Mindannyian be vagyunk szarva ezektől az aktivistáktól
Fotó: TASR/Martin Baumann

Arról, hogy az előzetes letartóztatásról szóló bírósági döntés arányos volt-e, nem nyilvánított véleményt. Jaromír Čižnár főügyész időközben már utasítást adott arra, hogy az aktivistákat engedjék el a vizsgálati fogságból.

„Talán olyan kifejezést fogok most használni, amiért bírálni fognak, de már mindannyian be vagyunk szarva ezektől az aktivistáktól, elég már ebből. Ebben az államban működniük kell a törvényeknek, nem az aktivisták fogják diktálni a tempót”

– jelentette ki a volt kormányfő a Greenpeace Szlovákia letartóztatott aktivistáinak ügyével kapcsolatban.

„Kérdem én, ki törődik a bányászokkal? Megkérdezte valaki, hogy tulajdonképpen mi történt, hogy emiatt a rendkívüli eset miatt néhány órára le kellett állítani a bánya üzemeltetését? Isten tudja, hogy milyen következménye lett volna ennek az egésznek a bányára nézve, ha tovább folytatták volna”

– mondta Fico, aki egyben feltette a kérdést, vajon az aktivisták megsérthetik-e a törvényt.

A bírósági döntést nem akarta kommentálni.

„Mindenkit, aki megsérti a törvényt, azonos mértékben kell felelősségre vonni. Felejtsük el, hogy az aktivisták fogják irányítani ezt az államot. Ezt az államot a törvénynek kell irányítania”

– zárta Fico.

A Privigyei Járási Bíróság vasárnap (december 2.) tizenkét Greenpeace-aktivista előzetes letartóztatása mellett döntött egy november 28-ai tiltakozó akcióval összefüggésben, melyet a nyitranováki (Nováky) bánya területén vittek véghez. Az aktivisták ellen közhasznú berendezés üzemeltetésének veszélyeztetése és rongálása miatt indult büntetőeljárás. A bíró szerint az előzetes letartóztatásra azért van szükség, mert félő, hogy az érintettek további bűncselekményeket követnének el. A bíróság döntése ellen minden gyanúsított fellebbezett.

A döntést az ellenzék és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is elítélte. Jaromír Čižnár főügyész az ügyirat áttanulmányozása után kedden kijelentette, hogy az aktivistákat jogtalanul tartóztatták le, és utasítást adott az azonnali szabadon bocsátásukra.

TASR