Segített a zsaru Sátoréknak, hogy kinyírhassák Écsi Bélát - A rendőrség megvádolta a Sátor-maffia tagjait

2016. augusztus 4. - 15:30 | Régió

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) vizsgálótisztje összesen tizenöt személy ellen nyújtott be vádindítványt - tájékoztatta a Paramétert csütörtök délután Michal Slivka rendőrségi szóvivő.

Segített a zsaru Sátoréknak, hogy kinyírhassák Écsi Bélát - A rendőrség megvádolta a Sátor-maffia tagjait
Fotó: rendőrségi felvétel

Kilenc személyt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával, kilenc személyt áru hamis megjelölésével és adóelkerüléssel, két személyt pedig gyilkossággal vádoltak meg.

Az ismert csallóközi maffiatagokon kívül egy exrendőr, Boris D. is a vádlottak között van. A gyanúsítottak közül mindenki előzetesben van, kivéve a május közepe óta szökésben lévő N. Zsoltot. A Csonti néven ismert, több gyilkossággal is gyanúsított 41 éves férfi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával az egykoron Sátor Lajos által vezetett csallóközi maffia legfontosabb tagjait vádolják, valamint egy exrendőrt is. A bűnszervezet tagjai 1999 és 2010 között Szlovákia és Magyarország területén fejtették ki tevékenységüket. A névsor a következő: N. Zsolt (41 éves, szökésben), K. Krisztián (41), Z. Ferenc (48), B. György (45), V. Pál (50), Sz. Roland (36), M. Andor (48), Boris D. (44), Cs. Judit (40).

A bűnszervezet kilenc tagját gazdasági bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítják. Ők a rendőrség szerint részt vettek a dióspatonyi illegális dohánygyár működtetésében, mellyel 2007-ben körülbelül 18 millió koronás kárt okoztak az államnak. Ők a következők: Z. Ferenc, N. Zsolt, Cs. Judit, R. Róbert (38), R. Péter (40), F. Péter (40), K. Péter (46), H. László (49), Š Mário (51).

Az 50 éves V. Pált gyilkossággal is gyanúsítják. Ő a bűnszervezet tagjaként egy ma már nem élő személy, és további személyek segédletével kivégezte R. Romant. Az áldozatot 2004-ben megfojtották, hogy ne tanúskodhasson a csoport által elkövetett gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban.

A névsorban szereplő Boris D., aki 2005-ig az azóta átszervezett Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal magas beosztású rendőre volt, bűnrészes lehetett az Écsi-gyilkosságban.

Boris D. 2003-ban - még rendőrként - elárulta a Sátor-maffia tagjainak, hogy hol tartózkodik a Dunaszerdahelyről száműzött, Pozsonyban bújkáló Écsi Béla. A maffiatagok informálták őt arról is, hogy kivégezték Écsit, ráadásul Boris D. a gyilkossággal kapcsolatos rendőrségi vizsgálatot is befolyásolta.

Az egykori Pápay-klán második emberének számító Écsi Bélát azért akarták kivégezni Sátorék, hogy ne tanúskodhasson ellenük a '99-es dunaszerdahelyi tízes mészárlást tárgyaló bírósági per során.

A csallóközi maffia Sátor-féle szárnya által elkövetett bűncselekmények büntetési tétele a következő:

• bűnszervezet alapítása és támogatása - 5-10 év

• hamis árumegjelölés és adóelkerülés - súlyosságtól függően 3-8 vagy 7-12 év

• gyilkosság - 15-25 év vagy életfogytiglan.

Akiket több vádpontban is bűnösnek talál a bíróság, azoknál a büntetési tételek összeadódnak.

Amennyiben az illetékes ügyész a bíróság elé terjeszti a rendőrségi vádakat, a vádlottak büntetőperére a Speciális Büntetőbíróságon kerül majd sor.

(parameter)

Kapcsolódó cikkek:

Spišiak nem nyilatkozik a szerdahelyi maffiáról, de szorít a zsaruknak

Dunaszerdahelyi maffia - Újabb hét személyt, köztük egy exrendőrt vettek őrizetbe

Öngyilkosságot követett el a börtönben a Sátor Lajos meggyilkolásával vádolt K. Szilveszter

Csonti előkelő helyen szerepel a legkeresettebb európai bűnözők listáján

Sátor rettegett K. Krisztiántól. Azért végezhettek vele, hogy hallgasson

"Meghaltok k*rvák!" - Écsi Béla tündöklése és bukása

Csonti szökésben van, a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene

Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el

Sátor Lajos halott, Kádár rács mögött, Horváth tanúskodik, Csonti menekül!