Simon-Júda: Már lezárták a párkányi városközpontot, változik a buszközlekedés

2016. október 5. - 10:58 | Régió

A vásár miatt mától jövő hét hétfő éjjelig lezárták a város központját, az autóbuszok is másképp közlekednek. Vásárnyitás csütörtökön délelőtt 11 órától.

Simon-Júda: Már lezárták a párkányi városközpontot, változik a buszközlekedés
Fotó: arch.

Az ország egyik legnagyobb szabad téri vásárára készülnek Párkányban. A hagyományos, idén már a 470. Simon-Júda vásárra négy nap alatt több tízezer látogatót várnak, az árusok Csehországból, Magyarországról, Erdélyből, Ukrajnából érkeznek, természetesen rengeteg hazai stand is lesz. A városközpontot már lezárták, jövő hét hétfő éjjelig tart a zárlat és a forgalomkorlátozás.

-Hivatalosan csütörtök délelőtt 11 órakor nyitunk és vasárnap délután 14 órakor zárunk, a vásár idején több ideiglenes parkolóhely is rendlekezésre áll majd – tájékoztatta szerkesztőségünket Sipos István, a városháza osztályvezetője, a vásár biztosa. Párkányban a Simon-Júda idején a Tűzoltó utcai központi buszmegálló mögötti nagy parkoló is nyitva lesz,ide a Szent Imre utcából tudnak majd behajtani az autósok. Ezen kívül a Nánai úton a volt OSP udvarában is lesz ideiglenes parkolóhely. A Szabadság téri városi illemhely meghosszabbított nyitva tartással áll rendelkezésre, azaz pénteken és szombaton este tízig lesz nyitva a városi toalett, vasárnap pedig este hatig. Ezen kívül 8 mobil illemhelyet raktak ki a vásár területére, a Bocskai utcában pedig egy 14 férőhelyes mobil higiéniai állomást telepítettek. A közpnti buszmegálló mellett is működni fog a nyilvános vécé.

Idén már a Szent István utcán is lesznek árusok, itt 160 standhely van, ebből már 70-et bérbe adott a város. Mostanáig 336 árus jelezte részvételét, Párkány eddig 2444 vásári helyet adott ki. Holnapra és holnaputánra, azaz csütörtökre és péntekre további 70-80 árust várnak Párkányba. A legtöbb standot eddig a kézművesek vették ki, összesen 124 standon árulják majd portékájukat.

A vásár területi beosztása is változott, erről már szeptember 25-én tájékoztattuk olvasóinkat. A korzón a mobil szabadtéri színpad helyén is lesznek kulturális programok, pénteken délután 15.00 órakor, valamint szombaton délután egykor itt lép fel a Little Symphony együttes, vasárnap pedig ugyanitt népzenészek muzsikálnak majd, délelőtt 10 órától. A körhintások és a búcsúsok a Vadas melletti területen szórakoztatják a vásárlátogatókat.

A Simon-Júda idejére megerősítették az állami és a városi rendőrség járőrszolgálatait, az árusokat pedig az adóhivatal valamint az érsekújvári tisztiorvosi szolgálat is ellenőrizni fogja. A rendre magán biztonsági szolgálatot is szerződtettek,külön 2 biztonsági ember felügyeli majd a Sobieski és a Baróti utcán található parkolóhelyet.

Az autóbuszjáratok megváltozott, vásári menetrendje

2016. október 5-én, szerdán 0:00 órától – 2016. október 10-én, hétfőn 24:00 óráig

Párkányban:

HELYKÖZI JÁRATOK:

A Muzsla, Komárom és Köbölkút, Érsekújvár, Nyitra irányába induló, valamint a Kéménd, Zselíz és a Garamkövesd, Ipolyság irányából érkező helyközi autóbuszok az Autóbuszmegálló – Öreg lakótelep, DP Market (ideiglenes megálló) – Körzeti Hivatal – Papírgyár – Vasútállomás útvonalon közlekednek.

A Muzsla, Komárom és Köbölkút, Érsekújvár, Nyitra irányából érkező, valamint a Kéménd, Zselíz, Léva és a Garamkövesd, Ipolyság irányába induló helyközi autóbuszok pedig a Vasútállomás – Papírgyár – Körzeti Hivatal – Öreg lakótelep, Billa – Autóbuszmegálló útvonalon közlekednek az érvényes menetrend szerint.

Az autóbuszok Nána, Kéménd, Zselíz, Léva irányába a Bekötő úton közlekednek, így a lezárás ideje alatt egyik irányban sem szolgálják ki a Kaszárnya, a Nánai út és a Fő u., posta / Bocskai u. megállókat.

NEMZETKÖZI JÁRATOK:

Az autóbuszjáratok Esztergom irányába a Vasútállomás – Teraszok II. lakótelep – Teraszok I. lakótelep – Poliklinika – Jesenský utca – Autóbuszmegálló – Mária Valéria híd útvonalon közlekednek az érvényes menetrend szerint.

TÁVOLSÁGI JÁRATOK:

A távolsági autóbuszjáratok a kiadott menetrendnek megfelelően közlekednek.

HELYI JÁRATOK:

Az 1-es sz. helyi autóbusz a következő útvonalon közlekedik: Vasútállomás – Comenius utca – Öreg iskola – (a Svätopluk utcán keresztül) – Teraszok II. lakótelep – Teraszok I. lakótelep – Poliklinika – Jesenský utca – Városi Hivatal – Autóbuszmegálló – Jesenský utca – Poliklinika – Teraszok I. lakótelep – Teraszok II. lakótelep – Bérespart – Újtemető utca – Gyártelepi út – Vasútállomás az ideiglenes menetrend értelmében.

A 2-es sz. helyi autóbusz a következő útvonalon közlekedik: Vasútállomás – Gyártelepi út – Újtemető utca – Bérespart – Teraszok II. lakótelep – Teraszok I. lakótelep – Poliklinika – Jesenský utca – Városi Hivatal – Autóbuszmegálló – Jesenský utca – Öreg lakótelep, DP Market (ideiglenes megálló) – Teraszok I. lakótelep – Teraszok II. lakótelep – (a Svätopluk utcán keresztül) – Öreg iskola – Comenius utca – Vasútállomás az ideiglenes menetrend értelmében.

A lezárás ideje alatt az 1-es és a 2-es sz. autóbusz nem szolgálja ki az Autósiskola; Vadas-megálló; Fő u., posta; Öreg lakótelep, Kotva megállókat.

A 3-as sz. helyi autóbusz az ideiglenes menetrend értelmében közlekedik.

-buch-