A Smer-SD szerint a kormány a polgárok ellen dolgozik, és leépíti a szociális államot

2020. augusztus 27. - 17:49 | Belföld

A kormány Szlovákia polgárai ellen dolgozik, és az emberek a szociális állam leépítésének lehetnek tanúi. Így reagált a Smer-SD párt a kormány 13. nyugdíjjal és minimálbérrel kapcsolatos változtatásaira. A Smer-SD ezért szombaton rendkívüli elnökségi ülést tart Besztercebányán, ahol a Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter leváltásáról szóló javaslatról fognak tárgyalni.

A Smer-SD szerint a kormány a polgárok ellen dolgozik, és leépíti a szociális államot
Robert Fico (TASR)

„A tegnapi szerda (augusztus 26.) egy fekete nap volt. A szociális állam nagymértékű leépítésének voltunk tanúi” – jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatóján Robert Fico, a Smer-SD elnöke, aki Krajniakot a szakszervezetek képviselőivel szemben tanúsított viselkedése miatt is bírálta. A szakszervezetek képviselői hétfőn kivonultak a szociális partnerek háromoldalú tárgyalásáról, mivel Krajniak külön tárgyalásba kezdett a munkáltatókkal a minimálbérről.

A Smer-SD elutasítja a 13. nyugdíjjal kapcsolatban elfogadott változtatásokat, melyek szerint azt újabban állami szociális juttatásként fizetnék ki.

„A jelenlegi törvény szerint a kormánynak kötelessége kifizetni minden időskori nyugdíjasnak 462 eurót. Ehelyett azonban a kormány azzal állt elő, hogy a 13. nyugdíjat másképp fogja kifizetni. Az, amit elfogadtak, a 13. nyugdíj eltörlését jelenti, és a szokásos karácsonyi kiegészítés kifizetését. Ez szöges ellentétben áll azzal a törvénnyel, amelyet 2020 februárjában fogadtunk el“

– mondta Fico.

Fico szerint a kormánykoalíció minden nyugdíjastól 160-tól 410-euróig terjedő összeget lop el, és a kormány a döntésével egyszerre kétmillió embert vert át. „Az összes nyugdíjasról beszélünk, akikhez hozzászámoljuk azokat az embereket, akiket a minimálbér érint, illetve az iskolásokat, akiktől elvették az ingyenes ebédet” – jelentette ki Fico.

A párt a minimálbérrel kapcsolatos változtatásokat is bírálta, mert a kormány megváltoztatta a minimálbér emelését szabályozó képletet. „Nem tartják tiszteletben az érvényes, 2019-es törvényt. Ilyet még nem láttunk. A Smer-SD egy szociális irányultságú párt” – figyelmeztetett Fico. A Smer-SD elnöksége a hétvégén tárgyalni fog a Krajniak leváltását célzó indítványról. „Ahelyett, hogy az embereknek segítenének, ellenük dolgoznak, és napi szinten rosszat csinálnak nekik” – tette hozzá Fico a kormány által elfogadott változtatások kapcsán.

Milan Krajniak (TASR)

Krajniak a szerdai tárgyalás után kijelentette, hogy a 13. nyugdíj esetében a legnagyobb összegről van szó, amit valaha rendkívüli nyugdíjként kifizettek. A minimálbérrel kapcsolatban is azt állítja, hogy komolyabb emelésről van szó.

„Mi a gazdasági válság ellenére, rögtön a kormányzásunk első évében, 43 euróval emeltük a minimálbért. A Smer-SD nyolc éves kormányzása alatt a minimálbér átlagosan 32 euróval emelkedett”

– mondta Krajniak azt is hozzátéve, hogy korábban, mikor a jelenlegi javaslathoz képest kisebb emelésről volt szó, ez ellen nem tiltakoztak a szakszervezetek.

TASR