Sólymos: Az oktatásügy prioritás – Prékop Mária belépett a Hídba

2020. június 11. - 08:51 | Régió

Prékop Mária, az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi és inkluzív oktatásért felelős főigazgatóságának volt vezetője június 8-án belépett a Híd pártba, hogy a minisztériumban megkezdett munkát a Híd oktatási szakpolitikusaként folytassa.

Sólymos: Az oktatásügy prioritás – Prékop Mária belépett a Hídba
Fotó: Facebook

A Híd Prékop Máriával az előző kormányzási időszakban is szorosan együttműködött. Négy évvel ezelőtt a párt jelöltjeként, a ciklus elején az oktatási minisztérium nemzetiségi főosztályát vezette, majd miután az a Híd jóvoltából létrejött, a tárca Nemzetiségi és Inkluzív Oktatásért Felelős Főigazgatóságának az élére állt.

Főigazgatóként, helyettes államtitkárként eredményes munkát végzett. Az ő érdeme, hogy a magyar oktatásügy hangsúlyosan volt jelen a szlovák közoktatásról szóló szakmai kommunikációban.

Neki köszönhető a nemzetiségi nyelveken „beszélő” digitális tananyag, a Szlovák-magyar terminológiai szakszótár, a nemzetiségi alapiskolák normatívájának a megemelése 108%-ról 113%-ra vagy a szakmailag kiemelkedő, nemzetiségi iskolákban oktató tanároknak járó „legjobb nemzetiségi tanár” és a „legtoleránsabb tanár” díjak. Abban is része van, hogy a szlovák nyelv oktatásában már most lehet idegen nyelv-oktatási módszereket használni.

Távozása előtt még részt vett az érvényben lévő kormányprogram nemzetiségi-oktatási része kidolgozásában.

Prékop Mária a minisztériumban megkezdett munkát a Híd oktatási szakpolitikusaként folytatja, mert a színvonalas magyar nyelvű oktatás számára nem állami hivatalnoki munkaköri leírás, hanem küldetés – áll a Híd párt közleményében.

(PR-cikk)