Sulík szembeszáll a befektetők rémével, feljelenti Marcel Slávikot

2021. január 21. - 12:24 | Belföld

Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy feljelentést tesz Marcel Slávik, a Lakóközösségek Szövetsége elnökének tevékenységével összefüggésben.

Sulík szembeszáll a befektetők rémével, feljelenti Marcel Slávikot
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Slávik arról vált híressé, hogy nagyberuházások építkezési eljárásaiba avatkozik bele és hátráltatja azokat, egyes források szerint azonban némi pénzért cserébe hajlandó elállni az általa tett panaszoktól.

A gazdaságügyi miniszter szerint a befektetők dolgát a bonyolult építkezési törvény is megnehezíti, és ezt fokozza még Marcel Slávik tevékenysége.

„Egy olyan emberről van szó, aki értelmetlen követelésekkel beavatkozik az építkezési eljárásokba, amíg szponzorálást nem szerez” – mondta Sulík a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, Slávik szeme mindenütt figyel: a kulturális építkezésektől kezdve a nagybefektetőkön át az állami cégekig. Sulík szerint Slávik abból csinált „vállalkozást”, hogy elküldi észrevételeit az építkezési eljárásokkal kapcsolatban és késlelteti azokat.

Az aktivista állítja, mindezt a környezetért teszi, Sulík szerint azonban egyszerűen csak pénzszerzési módszerről van szó. A vállalkozók ugyanis fizetnek neki, hiszen az idő nagyon fontos a befektetők számára.

Az SaS már a választási programjában is ígéretet tett, hogy lépni fog Slávik ügyében. Ez azonban a miniszter szerint korántsem volt olyan egyszerű, Slávik tevékenysége ugyanis elméletileg nem illegális. A hazai jogszabályok "túl" demokratikusak, és lehetőséget adnak minden állampolgárnak arra, hogy "beszálljon" a nagyobb volumenű beruházások építkezési eljárásaiba, ha indítványokat fogalmaz meg a környezetvédelmi hatástanulmány kapcsán. A tárcavezető az elmúlt évben több tanút is felkeresett, akik kapcsolatba kerültek Slávikkal.

„Ma feljelentést teszek az ügyben a Főügyészségen, és remélem, hogy az ügyészség, élen az új főügyésszel, lépni fog és véget vet a vállalkozók évek óta tartó szenvedésének” – mondta Sulík, majd hozzátette, a feljelentésben öt konkrét eset szerepel, és egyúttal felszólította a többi érintettet, akiknek szintén problémájuk akadt Slávik miatt, hogy jelentkezzenek a vtaci@mhsr.sk e-mail-címen. A miniszter azt ígéri, amennyiben mások is jelentkeznek, újabb büntetőfeljelentést tesz.

Marcel Slávik annak idején a dunaszerdahelyi MOL Akadémia kolaudációját is próbálta hátráltatni. 2016 októberében írtunk róla részletesen, hogy a rejtélyes alak felbukkant a MOL Akadémia négy futballpályájának és öltözőinek kolaudációs helyszíni szemléjén.

(DenníkN/para)