A súlyosbodó járványhelyzet ellenére a kormány nem tervezi a veszélyhelyzet bevezetését – így vélekednek róla a szakértők

2021. október 17. - 09:34 | Belföld

A Covid-automata szerint a bordó és fekete besorolású járásokban az egyéb szigorú járványügyi intézkedések mellett kijárási korlátozásnak is érvényben kellene lennie, a kormány viszont ezt továbbra sem tervezi bevezetni. A Nový Čas megszólított szakértőket, akik elárulták, mi a véleményük ezzel kapcsolatban.

A súlyosbodó járványhelyzet ellenére a kormány nem tervezi a veszélyhelyzet bevezetését – így vélekednek róla a szakértők
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hétfőtől már 22 járás lesz bordó besorolású, ezekben pedig a Covid-automata szerint 21 és 5 óra között bizonyos kivételek mellett kijárási korlátozásnak kellene érvényben lennie. Fekete járásból öt lesz, ezekben pedig reggel 5-től éjjel 1 óráig kellene érvényben lennie a kijárási korlátozásnak. Az automata szerint emellett a járások közti utazást is korlátozni kellene. Csakhogy amíg a kormány nem hirdet ki veszélyhelyzetet, az emberek mozgását sem korlátozhatják.

Bár a járványhelyzet egyre rosszabb, a kormánykoalíció egyelőre hallani sem akar a veszélyhelyzet bevezetéséről, és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint ez várhatóan a mindenszentek, illetve a karácsonyi ünnepek alatt sem történik majd meg.

„A Covid-automata csupán egy útmutató. Minden reális dolog a Közegészségügyi Hivatal rendelete alapján történik. A Covid-automata szerint ugyan korlátozni kellene az emberek mozgását, ebben a pillanatban viszont az emberek felelősségére bízzuk szigorú intézkedések nélkül”

– nyilatkozta Lengvarský, aki szerint egyelőre nem nélkülözhetetlen a veszélyhelyzet, de ha hirtelen súlyosbodna a helyzet, akkor szorgalmazná ennek bevezetését.

Zuzana Krištúfková járványügyi szakértő szerint a veszélyhelyzet bevezetése biztosan segítene a vírus terjedésének lassításában, de a szakmai konzílium nincs hatással a politikai döntéshozatalra.

„A harmadik hullám már inkább a személyes felelősségről szól. Az emberek mozgásának korlátozása biztosan lassítaná a vírus terjedését, és a kórházakban is kevesebb páciens lenne” – tette hozzá.

Peter Visolajský orvos abban látja az alapelveket, hogy elérhető mennyiségű vakcinánk van, az emberek pedig, akik akarták, már beoltatták magukat.

„Akik megkockáztatják a megfertőződést, a saját döntésük. A kijárási korlátozás értelmét abban látom, hogy ezáltal csökkentsük a fertőzöttek számának a növekedését, így elkerülve a kórházak leterheltségét.”

Vladimír Leksa immunológus viszont úgy véli, hogy a delta variáns esetében már a szigorú intézkedések sem segítenek. Szerinte három út maradt: az átvészelés vagy az oltás, valamint a szájmaszk viselése beltéren.


(Čas.sk)