Szabadon engedték azt a négy személyt, akit a kormányzati rendszer lehallgatása ügyében vettek őrizetbe

2020. június 11. - 13:21 | Belföld

A rendőrség szabadon engedte azt a négy személyt, akiket szerdán a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vett őrizetbe a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségénél (NASES) tartott keddi akcióval összefüggésben.

Szabadon engedték azt a négy személyt, akit a kormányzati rendszer lehallgatása ügyében vettek őrizetbe
Illusztráció (Fotó: Rendőrség - Facebook)

A személyek szabadon engedéséről a TV Markíza számolt be, a rendőrség az üggyel kapcsolatban egyelőre senkit sem gyanúsított meg. A hatóság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el további részleteket.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden délelőtt a NAKA ellátogatott a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének (NASES) irodáihoz, és ezzel párhuzamosan a kormány székhelyéhez, a kormányhivatalhoz is.

A hatóságok azt feltételezik, hogy a Govnet nevezetű állami számítógépes rendszer egészét lehallgatták. A DenníkN hírportál úgy értesült, hogy a rendőrség néhány szerveren gyanús berendezéseket fedezett fel. Egyes feltételezések szerint a kormányhoz tartozó összes elektronikus levelet és telefont lehallgathatták. A megfigyelt szervezetek körébe tartozhat az ügyészség is, ami nagyon komoly biztonsági kockázatot jelentene.

A berendezéseket most szakértők vették kezelésbe, hogy a végére járjanak, mire is szolgáltak. Ha beigazolódik a gyanú, akkor ez az egyik legnagyobb kiberbiztonsági fenyegetettség, ami Szlovákiában történt. Ebben vagy a külföldi titkosszolgálatoknak lehet benne a keze, vagy a hazai magánszektornak - véli a rendőrség.


TASR/para

Címkék: NAKA, NASES, govnet