Százezrek köszöntötték az újévet Londonban, Berlinben, Párizsban (fotók a nagyvilágból)

2019. január 1. - 12:59 | Külföld

Százezrek köszöntötték az újévet a brit nagyvárosokban, az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva. Az óév utolsó óráiban Manchesterben egy késeléses támadásban hárman megsérültek, köztük egy rendőr. A rendőrség gyilkossági kísérlet gyanújával vette őrizetbe a tettest, a manchesteri újévköszöntő rendezvényeket megtartották.

Százezrek köszöntötték az újévet Londonban, Berlinben, Párizsban (fotók a nagyvilágból)
Berlin (Fotó: AP/SITA) - További felvételekért kattints!
Kapcsolódó cikk:
BÚÉK: Sok helyen zuhogó esőben utcabáloztak az amerikaiak
TERROR: Késelt egy eszement szilveszterkor Manchesterben

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött.

A Big Ben és az otthonául szolgáló Erzsébet-torony jelenleg évekig tartó felújítás alatt áll, és hétköznapokon nem hallható a toronyóra ugyancsak világszerte ismert harangjátéka, de az év végi ünnepi időszakra üzembe helyezték a szerkezetet.

A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár ötödik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

Sadiq Khan londoni polgármester a tűzijáték utáni közleményében hangsúlyozta: a brit főváros a rendezvénnyel azt is üzente világnak, hogy London erőssége a sokszínűség, a Londonban élő egymillió külföldi EU-állampolgár is londoninak számít, és bárhogy végződjék a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamata, London őket mindig szívesen látja.

Theresa May miniszterelnök újévi üzenetében a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás elfogadására szólította fel a brit parlamentet. May szerint ha a január harmadik hetében esedékes alsóházi szavazáson ez megtörténik, akkor az Egyesült Királyság életében az idén új fejezet kezdődhet.

Jóllehet a kilépésről döntő 2016-os népszavazás megosztó volt, 2019 lehet azonban az az év, amelyben a britek félretehetik nézeteltéréseiket, és együtt indulhatnak el egy olyan jövő felé, amelyet egyrészt az európai szomszédokhoz fűződő erőteljes kapcsolatrendszer, másrészt az Egyesült Királyság globális kereskedőnemzetté válása jellemez - hangsúlyozta újévi üzenetében a brit kormányfő.

A skót fővárosban, Edinburghban becslések szerint 60 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. Az immáron háromnapos utcabálsorozattá bővült rendezvény globális eseménynek számít, amelyre minden évben többtucatnyi országból turisták ezrei érkeznek.

Berlinben és Párizsban is százezrek ünnepeltek

Keddre virradó éjszaka a német és a francia fővárosban is tömegek ünnepelték az utcán a beköszöntő újévet.

Berlinben százezrek vettek részt a városközpontban rendezett zenés szilveszteri-újévi partin, ahol az ünneplők éjfélkor hatalmas tűzijátékban gyönyörködhettek.

A rendezvény kora este kezdődött a Brandenburgi kaputól a Győzelmi oszlopig terjedő két kilométeres sugárúton, ahol mások mellett olyan énekes popzenészek léptek fel, mint DJ Bobo, Bonnie Tyler és Eagle Eye Cherry.

Az emberek már kora délután gyülekezni kezdtek, és a helyszín ellenőrzött bejáratait a rendőrségnek este fél 11 tájban le kellett zárnia az összesereglett hatalmas tömeg miatt. A rendőrök a helyszínre petárdát nem engedtek bevinni, a mulatságot közlésük szerint hajnalig semmilyen nagyobb incidens nem zavarta meg.

Párizsban is tűzijátékkal, valamint a Diadalívre vetített látványos fényshow-val dobták fel a szilveszteri mulatságot, miközben szigorú biztonsági intézkedésekkel vigyáztak az ünneplőkre a francia főváros évek óta fennálló terrorfenyegetettsége miatt.

A BFMTV televíziós csatorna helyszíni felvételeiből ítélve a franciák százezrei gyűltek össze Champs-Élysées sugárúton az újév beköszöntét megünnepelni.

Ugyanoda szilveszter napjára is tüntetést jelentettek be az úgynevezett sárga mellényes mozgalom tagjai, megmozdulásuk azonban az első jelentések szerint ezúttal békésen zajlott.

A hatóságok szerint a párizsi rendezvények nyugalmára 12 ezer rendőr vigyázott, és további 6 ezer tűzoltó és mentős volt készenlétben. A beeresztő pontokon ellenőrizték az érkezők zsebeinek tartalmát, le kellett oldaniuk az övüket, és sem üvegpalackot, sem tűzijátékot vagy petárdát nem vihettek magukkal.

Más francia városokban is magas szintű ilyenkor a belügyi erők készenléte, miután szilveszter éjszakáján évről évre autók százait gyújtják fel zavargók Franciaországban.

(MTI)

Címkék: újév, szilveszter