Szembekerült Heger és Matovič az egészségügyi miniszter miatt

2022. május 6. - 08:11 | Belföld

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) nem szándékozik lemondani. Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt. Lengvarskýt az ellenzék és Igor Matovič pénzügyminiszter is bírálja, az OĽaNO elnöke szerint számos téren kudarcot vallott és megérett a leváltásra.

Szembekerült Heger és Matovič az egészségügyi miniszter miatt
Igor Matovič és Vladimír Lengvarský (Fotó: TASR - archív)

„Úgy vélem, ez a kérdés Eduard Heger kormányfőre és rá, az OĽaNO elnökére tartozik, ők a feletteseim”

– mondta Lengvarský az esetleges leváltásáról. Hozzátette, beszélt a kormányfővel, de semmit nem mondott ezzel kapcsolatban.

Csütörtökön Peter Pellegrini volt kormányfő, a Hlas-SD elnöke is távozásra szólította fel az egészségügyi minisztert. Azt mondta, a pénzügyminiszter ki nem állhatja, és amíg Lengvarský miniszter, addig Matovič céltáblája lesz, az egészségügy pedig nem kap pénzt. Lengvarský a sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta, ilyen kijelentésekre nem reagál.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő nem lát okot Lengvarský leváltására, ha a tárcája eredményeket tud felmutatni. Heger ezzel Igor Matovič OĽaNO-elnök Lengvarskýnak címzett bírálataira reagált.

„Lengvarský miniszterrel nagyon közvetlen a kapcsolatom, az összes kifogásomat vele beszélem meg. Nincs szükség arra, hogy a médián keresztül üzengessek neki” – szögezte le a kormányfő.

Szerinte részben érthető, hogy bizonyos változások lassan mennek végbe az ágazatban, mert az egészségügy komoly próbáknak volt kitéve az elmúlt két évben. „Az elmúlt évtizedek legnagyobb járványával kellett megküzdeni, és a válság még inkább megmutatta az ágazat régóta elhanyagolt problémáit, amelyekért főleg Robert Fico és Peter Pellegrini kormánya a felelős” – tette hozzá Heger.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy eredményeket vár a tárcától. „Az egészségügyi minisztériumhoz kötődik számos közeljövőben megvalósuló jelentős befektetés, és nem engedhetjük meg, hogy az ország elessen ezektől” – magyarázta Heger.

Igor Matovič pénzügyminiszter szerdán jelentette ki, hogy Lengvarský többször súlyos kudarcot vallott és megérett a leváltásra. Matovič azt is megjegyezte, néhányszor már jelezte a kormányfőnek, hogy leválthatná Lengvarskýt.


(TASR)