Szép volt, nyárasdi lányok!

2019. december 28. - 20:05 | Sport

A csallóközi Nyárasdon ötven évvel ezelőtt, 1969-ben indult útjára a kézilabdasport.

Szép volt, nyárasdi lányok!
A szerző felvételei

A jubileumra emlékezvén a község önkormányzata és a Hejrá Nyározsd Polgári Társulás szombaton délután kiállítással egybekötött találkozót rendezett a helyi kultúrházban.

A megjelenteket – köztük az egykori játékosokat, edzőket, tisztségviselőket, támogatókat, szurkolókat – Némethné Dömény Jolán a kézilabdaklub jeles személyisége, olimpikon, országos válogatott sportoló üdvözölte. Köszöntőt mondott Bacsó László polgármester.

A nyárasdi sporttörténelem legfőbb mozzanatait J. Mészáros Károly, ill. Batta Görgy sportújságírók elevenítették fel az érdeklődő közönségnek.

Az ünnepségen továbbá megemlékeztek az öt esztendeje elhunyt Kiss Jitkáról (1965–2014), az egykori válogatott játékostársról, aki a naszvadiak csehszlovák ifibajnok csapatából érkezett Nyárasdra, de játszott a pozsonyi Inter, a Székesfehérvár, a budapesti Vasas, az olasz Licata és a Csallóközaranyos együttesében is.

Nyárasd ifjúsági lánycsapata megalakulását követően három éven belül országos bajnokságot nyert, később női alakulata a legalsó osztályból startolva fokozatosan a Szlovák Nemzeti Liga résztvevőjévé vált, ahol 1979-ben bajnok lett. A nők megszakítás nélkül 17 versenyévadon át szerepeltek az országos élvonalban, s háromszor megnyerve a Csehszlovák Kupát a nemzetközi porondra is kikerültek.

A szakosztály legnagyobb sikerkovácsa Németh Pál pedagógus és edző volt, egyik legnagyobb támogatója pedig a helyi mezőgazdasági termelő-szövetkezet, melynek élén annak idején Dömény János elnök állt. Utóbbi nevéhez fűződik a helyi sportcsarnok megépítése is. A létesítmény a mai napig szolgálja a község és a széles környék sportolóit.

Lelkes Vince