Szóbeli értékelés, online felvételi, az ingyen ebédek eltörlése – milyen intézkedéseket javasol az oktatásügyi miniszter?

2020. április 6. - 08:08 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) vasárnap az egyik politikai vitaműsorában árulta el, milyen intézkedéseket javasol az egyes iskolák számára az idei tanév lezárására, vagy épp a végzősök részére.

Szóbeli értékelés, online felvételi, az ingyen ebédek eltörlése – milyen intézkedéseket javasol az oktatásügyi miniszter?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Közölte, hogy nem tervezik lerövidíteni a nyári szünetet, és mivel a diákok tízből hét hónapot már teljesítettek a suliban, évismétlésre sem kell számítani. Buktatástól vélhetően szintén nem kell tartania senkinek.

Az oktatásügyi tárcánál létrehoztak egy munkacsoportot, melynek tagja a volt egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská, valamint az országos tiszti főorvos, Ján Mikas is. A munkacsoport lehetséges forgatókönyveket készít arról, lehetséges-e még idei tanévben megnyitni az iskolákat, és ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Gröhling az adásban beszélt arról is, hogy megszüntetnék az alapiskolás számára bevezetett ingyen ebédet, ehelyett Richard Suík ötletét támogatja arról, hogy a gyerekek után érvényesíthető adóbónusz növekedjen az ebédek árával.

Intézkedések - alapiskolák:
- az egyszavas értékelést, ami az alapiskolák alsó tagozatain megszokott, kiterjesztenék a felső tagozatokra is
- senki nem bukhat meg
- indíthatnak egy YouTube-csatornát, melyen keresztül szimulálnák az oktatást az egyes alapiskolai évfolyamok számára
- minden évfolyam számára napi négy tanórát közvetítenének, húsvét után két héttel, tehát valamikor április végén kezdenék.

Középiskolák:
- itt megmaradna az érdemjegy szerinti értékelés
- figyelembe vennék ugyanakkor a diákok szociális helyzetét is, hogy adott esetben emiatt ne romoljon az érdemjegy
- az egyik pozsonyi gimnáziumban letesztelik, hogyan működne az online felvételi a gyakorlatban
- keresik még a megfelelő megoldást a kétnyelvű gimnáziumok, illetve azon iskolák esetében, amelyeknél tehetségfelmérést végeznek

Főiskolák:
- a szemeszter hátralévő részét és a vizsgákat is távúton fejeznék be, illetve tennék le. A nyári szemeszter vége hagyományosan augusztus 31-ikén lesz.
- a főiskolák többségében az államvizsgákat és a szakdolgozatok megvédését konferenciahívás keretén belül folytatnák le.

(TASR/Nový Čas)