A Szövetség kifogásolja, hogy Čaputová második évértékelő beszédében sem szólt a nemzeti közösségek tagjaihoz

2021. szeptember 28. - 15:30 | Belföld
A Szövetség kifogásolja, hogy Čaputová második évértékelő beszédében sem szólt a nemzeti közösségek tagjaihoz
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Az MKP, a Híd és az Összefogás egyesüléséből létrejött párt a legtöbb pontban egyetért a köztársasági elnök beszédével, kifogásolja azonban, hogy akárcsak tavaly, idén sem tett említést a nemzeti közösségekről.

"Az államfő a mai évértékelő beszédében is jó érzékkel vette sorra az ország legnagyobb traumáit. Egyetértünk abban, hogy az ország sikereiért, kudarcaiért, a társadalomban egyre növekvő feszültségért Szlovákia választott képviselői közös felelősséggel tartoznak. Az államfőhöz hasonlóan mi is az igazságszolgáltatás terén elindult tisztulási folyamatot, illetve a világjárvány következményeinek a minimalizálását tartjuk a legfontosabb feladatnak" - áll a Szövetség állásfoglalásában, de hozzáteszik, nem kerülte el a figyelmüket az a tény, hogy az államfő a második évértékelő beszédében sem szólt a nemzeti közösségek tagjaihoz.

"Most sem élt azzal a lehetőséggel, hogy hangsúlyozza a többségi nemzet és a nemzetiségek közötti kölcsönös megértés és békés együttélés fontosságát. Ez nemcsak azért lenne szükséges, mert a magyarok és a Szlovákiában élő nemzetiségek hosszú évtizedek óta politikai képviselet nélkül maradtak, hanem azért is, mert ennek az országnak minden nyolcadik polgára valamelyik nemzeti közösséghez tartozik. De leginkább azért, mert a tisztelet, az együttműködést, a nemzetiségeket érintő kérdések érzékeny megközelítését a jelenlegi választási időszakban felváltotta az elért eredmények fokozatos leépítése" - emelik ki.

Kapcsolódó cikk:
„Soha nem tapasztalt szintre süllyedt a politikai vita” – Čaputová élesen bírálta a kormányt, az ellenzéket és a válságkezelést


(parameter)