Szputnyik, a piszkos bomba

Ardamica Zorán | 2021. április 8. - 09:44 | Vélemény

Miként azt másfél hónapja írtam, a Szputnyik vakcinával nem az az elsődleges baj, hogy hatástalan vagy ártalmas lenne / lehet, hanem a megbízható minőségbiztosítás hiánya. Mivel származási helye maga a megbízhatatlanság.

Szputnyik, a piszkos bomba
Fotó: TASR

Azóta evidenssé vált, hogy a szlovák hatóságnak, mely az Európai Gyógyszerügynökség engedélyének hiányában a kormány parancsára tesztelni kénytelen a vakcinát, nem kapott az oroszoktól megfelelő dokumentációt és a tesztelésre szánt gyártási sorozat nem egyezik meg az oltásra szánttal. Vagyis lehetetlen objektíven véleményezni az oltóanyag hatásait.

Csakhogy ez nem minden.

Most lenne ideje átnevezni ezt a vakcinát műholdról Bombává.

Négy találatot ért már el az Európát sújtó hibrid háborúban, melyet az Orosz Birodalmi Putyiniátus visel ellenünk.

Hármat konkrét nemzetállamokra sikerült mérnie különösebb célzás nélkül. Ledobták, aztán akit ért, azt talált, mindegy, csak romboljon. Jellemzően nem precíziós orosz taktika.

1. (nem időrendben) A károk még nem látszanak Magyarországon, ott egyelőre nincsenek a robbanásnak konkrét áldozatai. Csupán az adott rendszer számára jelent politikai fegyvert a bel- és külföldi (európai) ellenzék ellen vívott háborújában. Valószínűleg ilyen jellegű beavatkozásokban fog szerepet kapni Szerbiában, s tán Lengyelországban is, meglátjuk.

2. A Szputnyik Csehországban mért az előzőtől látványosabb csapást, ott egyelőre csak az egészségügyi miniszter fejét tépte le Zeman elnök hathatós segítségével. Vagyis már konkrétan átrendezi a belpolitikai erőviszonyokat egy másik ország területén.

3. A legnagyobb csapást Szlovákiára mérte, ahol a kormány kínkeservesen és valljuk meg, nagyrészt érdemtelenül szervezte magát újra. Mondjuk is, hogy csak kozmetika az egész rosálás a kormányfői poszton, hiszen a miniszterek példátlan visszatérésével végül csak egy kormányon belüli helycsere és egy személycsere (ugyancsak az egészségügyi tárca élén) zajlott le. A kutyából meg ugye szalonna nem lesz, mégis evidenssé vált, hogy az ország kormánya alatt erősebben inog a talaj, mint az képzeltük volna. Szlovákia első számú tesztalany lett, nem egy vírusé, hanem egy bombáé.

Az oroszok tesztje sikerült: van olyan hatalmuk és erejük, amellyel az ukrán határra csoportosított hadak, vagy ’56 és ’68 konkrét megismétlése nélkül is kormányokat lehet buktatni nem egyszerűen Európa területén, hanem az Európai Unióban, illetve a NATO-ban.

Ráadásul ennyi még mindig nem volt elég, a miniszteri bársonyszékbe átült ex kormányfő tegnap este új fejeztet nyitott ez ügyben a neten. Szerinte nem az oroszok, hanem valakik Szlovákiában játszanak mocskos játékot és meg akarják akadályozni a Kassára érkezett adagok felhasználását. Mintha csak Szergej Viktorovics Lavrovot hallanám...

Így ugye már mindenki számára világos, hogy ez nem a „valakik” (oda majd behelyettesíti az aktuális ellenséget), hanem az Matovič piszkos játéka?

Lásd, 23 perce posztolta ki, hogy ma tárgyal Moszkvában az orosz Russian Direct Investment Fund emberével - akitől az első adagot is vette - vakcina-ügyben. Hogy egymillió embert lehessen itt azzal beoltani.

Azt nem említi, hogy az első adag sincs ennyi és hogy további szállítmány nem érkezett.

Ha viszont a kormány nevében tárgyal ott erről, akkor azonnal tessék őt onnan és innen is kiseprűzni, ennél jobb ok nem lesz. Gyakorlatilag megint hitelteleníti az egész kormányt, kiemelten a külügyminisztert, amikor ismételten Putyin csicskásaként bomlaszt. Mert ne tessék tévedni, nem az életmentés a célja, annak érdekében már korábban megtehetett volna sok mindent.

És akkor itt van még a 4. robbanás, amelyről tudjuk, hogy be fog következni, csak még az explóziót kell kivárni. Az pedig az oltás-útlevél kérdése. Amennyiben ugyanis az EU, illetve egyéb harmadik országok nem akceptálják az utazások engedélyezéséhez az orosz (és/vagy a kínai) oltást, akkor azért nyert újabb csatát Putyin a nemzetállamok közti konfliktusgerjesztésben. Ha pedig elfogadják, akkor azért növelte presztízsét és befolyását.

Ezt az utolsó robbanást még ketyegéskor meg kellene előzni, kérdés, lesz-e olyan hatástalanító tehetsége az EU-nak, hogy a detonációt elhárítsa. Főleg annak tükrében, hogy a bomba már a bajoroknál ketyeg, akik állítólag a kihelyezett gyártásról tárgyalnak. Nem lesz egyszerű, emberéletekről van szó, s ezek értéke nem, de ára más itt, mint ott.

Ismét beigazolódott: attól, hogy a néhai Szovjetunió ereje helyett Oroszország ma csupán egy közepestől tán izmosabb európai állam gazdasági erejével bír, még nem szabad lebecsülni, hiszen sosem tudható, mikor mi fordul meg a fejében.

Az orosz vezetőknek ugyanis nem úgy ketyeg az agya, mint egy nyugati neveltetésben részesült, európai kultúrában szocializálódott, demokrata embernek. Ott egyszerűen más a szabvány, az erkölcs, a módszer és a mérleg. Utóbbi pl. az áldozathozatal megítélésének kérdésében (vesd össze a szlovák vagy a magyar trójai falóval).