Matovič szerint valaki piszkos játékot játszik a Szputnyikkal

2021. április 8. - 08:37 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) exkormányfő szerint jelen pillanatban elég valószínű, hogy Szlovákia elesik a Szputnyik V vakcinától.

Matovič szerint valaki piszkos játékot játszik a Szputnyikkal
Fotó: TASR - archív

Szerdán este közzétett bejegyzésében Matovič arról ír, hogy már több mint 50 országban oltanak az orosz vakcinával, Szlovákiában azonban valaki továbbra is „piszkos játékra használja fel az oltóanyagot“.

„Nem volt elég számukra Marek Krajčí példát statuáló ´kivégzése´ azért az ´arcátlanságért´, hogy orosz vakcinát vásárolt, és elment ezt bejelenteni a kassai reptérre. Az én fejemet is követelték...és még mindig nem fejezik be. Lépésről lépésre már a hatodik hete tesznek meg mindent annak érdekében, hogy abszolút fordulatot érjenek el ebben a meccsben – teljesen ellehetetlenítsék a Szputnyik használatát Szlovákiában... cinikusan és hidegvérrel, anélkül, hogy figyelembe vennék a szlovákiai emberek egészségét és életét“

– írta Matovič a közösségi oldalán.

A korábbi miniszterelnök hozzátette, szívesen leírná őszintén, hogy milyen „disznóságokra képes valaki annak érdekében, hogy elérje a piszkos célját“.

„Erre azonban most nincs idő – egyelőre hallgatok, ahogy az elmúlt hetekben is tettem, és a lényeges dologra összpontosítok – megakadályozni, hogy végérvényesen elessünk a Szputnyiktól“ – írta, majd hozzátette, ebben a pillanatban ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

„Soha ne adják fel, mert néha a kis Dávid is megtalálja a megfelelő követ, amivel a földre teríti a beképzelt Góliátot“ – zárta.

A kormányátalakításra éppen a Szputnyik V vakcinák megvásárlása után kiéleződő kormányválság miatt került sor, azonban egy hónappal azután, hogy megérkezett Szlovákiába az orosz Szputnyik V vakcina első szállítmánya, továbbra sem világos, hogy az állam miként fog eljárni az oltóanyaggal.

Szlovákiában jelenleg 200 ezer adag Szputnyik V vakcina van raktáron, több egyelőre nem érkezett. Az orosz oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség azóta sem regisztrálta. Arra a kérdésre, hogy biztonságos-e az oltás megkezdése a Szputnyikkal, azóta sincs egyértelmű válasz, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) vizsgálni kezdte a vakcinát.

A korábbi egészségügyi miniszter, Marek Krajčí március 2-án aláírta az orosz vakcina engedélyezését, és arra kérte az ŠÚKL-t, hogy vizsgálja meg annak biztonságosságát. ű

A vakcinákat Šarišské Michaľany-ban raktározták el, ahol állatkísérleteket végeztek vele. Az Imuna Pharm társaság állatkísérletekért felelős osztálya március 16-án arról tájékoztatott, hogy a kísérletek sikeresek voltak. A megfigyelés időszakában nem jelentkeztek toxicitásra utaló jelek, az állatok nem veszítettek a testtömegükből és egyik sem pusztult el.

Ez azonban nem elég ahhoz, hogy az ŠÚKL biztonságosnak ítélhesse a vakcinát. A Denník N úgy tudja, a hivatalnak továbbra sincs elegendő információja arról, hogy az oltóanyag biztonságos-e.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés után utalt rá, hogy jövő hét elején hozhat döntést a Szputnyik V vakcinával való oltás ügyében, miután kézhez kapja a ŠÚKL megfelelő állásfoglalását


(para)