Szükség van-e országos tesztelésre? Ha most nem esik egymás torkának Matovič és Sulík, akkor soha

2021. január 12. - 18:46 | Belföld

A kormánypárti SaS nem látja értelmét az országos tesztelésnek, szerinte az "emberi, szervezeti és anyagi erőforrások pazarlása" csupán. Ez a kijelentés egybecseng az orvosi kamara keddi nyilatkozatával is. 

Szükség van-e országos tesztelésre? Ha most nem esik egymás torkának Matovič és Sulík, akkor soha
Illusztrációs felvétel (TASR)

Richard Sulík szerint a hétfői kormányülésen semmilyen konkrétumban nem állapodtak meg, és az SaS előzetesen csak azzal ért egyet, ha a leginkább fertőzött járásokban látnak hozzá a teszteléshez.

"Egyetértünk azzal, hogy a következő hétvégén a koronavírus által leginkább sújtott járásokat teszteljük le, ez az, amit novemberben is már javasoltuk. Egy országos tesztelésnek azonban nem látjuk értelmét, éppen ellenkezőleg, az az erőforrásainkk pazarlását jelentené"- nyilatkozta Richard Sulík pártelnök.

A nyilatkozat miatt a Sulík és Igor Matovič miniszterelnök közötti vita így tovább mélyül. Hétfőn Matovič arról beszélt, hogy a tesztelés az egyetlen mód arra, hogy megfékezzük a világjárványt.

Sulík nyilatkozatával egybecseng az orvosi kamara álláspontja is, miszerint a célzott, nem pedig az átfogó tesztelés jelenti a megoldást, ezért a szervezet az országos tesztelést az erőforrások pazarlásának tartja.

Veronika Remišová, a szintén kormánypárti Za ľudí miniszterelnök-helyettese is arról beszél, hogy a kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter nem terjesztett elő konkrét javaslatot a tömeges teszteléssel összefüggésben. "Abban mindannyian megegyeztünk, hogy a tesztelés csupán az egyik eszköz a járvány megfékezésére, de nem gyógyír mindenre. A tesztelést ott kell bevetni, ahol az a leghatékonyabb lehet." - jegyezte meg Remišová.

Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy újabb átfogó tesztelést szerveznek, amit addig ismételnek, amíg az új esetek gyakorisága 0,5 százalék alá nem csökken.

(TASR/para)