Tesztelés: Hétközben a dunaszerdahelyi kórháznál, pénteken Nagymegyeren azonosították a legtöbb fertőzöttet

2021. január 23. - 07:00 | Régió

Összegeztük a Dunaszerdahelyi járás eddigi adatait. Mint azt már korábban megírtuk, a hétfőtől elvégzett tesztek alapján ez a járás áll a legrosszabbul Szlovákiában a keddig tartó, kilencnapos országos szűrésen.

Tesztelés: Hétközben a dunaszerdahelyi kórháznál, pénteken Nagymegyeren azonosították a legtöbb fertőzöttet
Illusztráció - Cséfalvay Á. András
Kapcsolódó cikk:

Dunaszerdahelyi járás: Nézd meg, mely községben melyik napon tesztelnek!

Dunaszerdahelyen pénteken lényegében zökkenőmentesen zajlott a tesztelés. Mint azt korábban megírtuk, péntek reggelre elfogytak a foglalható időpontok egészen keddig, ezért a város szombaton három alapiskolánál (Jilemnický utcai, Vámbéry Ármin, Smetana ligeti) újabb tesztpontot létesít azok számára, akik nem tudtak foglalni. Pénteken a regisztráltaknak volt elsőbbségük, erre a napra összesen 1080 időpontot lehetett regisztrálni a hat helyszínen (alapiskolák és sikabonyi közösségi ház), ugyanakkor csaknem két és félszer ennyi tesztet végeztek el. Ez annak is köszönhető, hogy a kétpercenkénti foglalások közé a helyszíneken rendre be tudtak szúrni egy-egy foglalt időpont nélkül érkezőt is, hosszabb sorok pedig információink szerint nem alakultak ki egyetlen helyszínen sem.

Dunaszerdahely városa este a hírportálján tette közzé, hogy a pénteken elvégzett 2 454 tesztből csupán 30 volt pozitív. Ez 1,22%-os arányt jelent a városban, ami meglehetősen alacsony ahhoz képest, amit a járási adatok mutattak hétfőtől csütörtökig. Amint azt ugyanis pénteken a Regionális Közegészségügyi Hivataltól megtudtuk, hétfőtől csütörtökig a higiénikusoknál 853 tesztet végeztek el, melyek közül 80 lett pozitív (9,38%), a dunaszerdahelyi kórháznál pedig 1385 tesztből 148 (10,69%).

A miértekre az egyik lehetséges válasz, hogy ezeken a helyekre gyakorta már azok mennek tesztelni, akiknél felmerül a gyanú, hogy fertőzöttek lehetnek. Például cégek is ide küldik az alkalmazottaikat, ha felbukkan köztük egy fertőzött.

Pénteken számos más dunaszerdahelyi járásbeli településen is teszteltek, és ezek közül

Nagymegyeren jött ki a legrosszabb eredmény. Itt több tesztet végeztek el, mint Dunaszerdahelyen, és közel háromszor annyian lettek pozitívak. 2 768-ból 82-en, ami 2,96%os arányt jelent. Ugyancsak teszteltek már Vörösmajorban és Légen, előbbi községben 550 tesztből csupán 1 lett pozitív (0,18%), míg utóbbiban 864-ből 14 (1,62%).

A péntekig elvégzett tesztek alapján a Dunaszerdahelyi járás 10,4%-kal áll az élen, Partizánske a második 9,3%-kal, míg Brezno a harmadik 8.9%-kal. A Denník N oldalán található összesítés szerint a magyarok által sűrűbben lakott járások közül a Kassa-környéki járásban 8,3%-os, Komáromban 7,5%-os, Léván 6,7%-os, Galántán 4,3%-os, Vágsellyén 4%-os, Érsekújvárban és Nagyrőcén 3,2%-os, Tőketerebesen 2,5%, Nagymihályban 2,4%-o, Rimaszombatban és már Nyitrán is csak 2,1%-os, Rozsnyón 2%-os, Szencen 1,9%-os. Losoncon 1,4%-os, Nagykürtösön pedig 1%-os a pozitivitás.

Forrás: Denník N

A másik térképükön azt tüntették fel, hogy ugyanezen adatok alapján melyek azok a járások, amelyek a rosszabbik, illetve a jobbik feléhez tartoznak az országnak a fertőzöttséget illetően. Előbbi esetben ugyanis meg kell ismételni a tesztelést a következő héten is. A magyarok által sűrűbben lakott járások közül ez érvényes Dunaszerdahelyre, Komáromra, Kassa-környékre, Lévára, Galántára, Vágsellyére, Érsekújvárra, Nagyrőcére, Tőketerebesre és Nagymihályra. Tegyük hozzá, hogy részeredményről van szó, ugyanis a tesztelés lényegi része hétvégén kezdődik és ez még alaposan átírhatja a sorrendet.

Forrás: Denník N

(SzT)