Tíz hónap után kiengedik a rácsok mögül a korrupcióval vádolt "állattenyésztős" főhivatalnokot

2021. február 4. - 14:32 | Belföld

Juraj Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség korábbi főnöke óvadék ellenében távozhat a vizsgálati fogságból, így döntött a Legfelsőbb Bíróság illetékes szenátusa. Az eljárás tovább folytatódik ellene.

Tíz hónap után kiengedik a rácsok mögül a korrupcióval vádolt "állattenyésztős" főhivatalnokot
Illusztráció

50 ezer eurós óvadék fejében kikerült a rácsok mögül a korábbi főhivatalnok, az eredeti döntés szerint a tavaly áprilisban lekapcsolt Kožuch idén április elsejéig maradt volna fogságban.

Az Állattenyésztő (Dobytkár) ügyben rajta kívül a gyanúsítottak között szerepel a Smer-közeli Norbert Bödör nyitrai oligarcha, vagy Martin Kvietik, a Slavia Capital nevű befektető társaság tulajdonosa is, akit az SNS gazdasági háttéremberének tartanak. A nevezett ügynökségen hatalmas EU-s összegek folynak át a gazdáknak, ám ebből több millió euróra tehető a kenőpénzek összege is. Legalábbis Kožuch, az ügynökség korábbi igazgatójának megbízatási ideje alatt.

Az Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárnia. Az ügynek jelenleg 21 gyanúsítottja van. Bödört pénzmosással - vagyis bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a hatóságok.

(TASR/para)