Tovább rohadhat a Smer, az egyik fasisztázó balfék bent ragadt a Fico-féle pártban

2020. május 19. - 18:34 | Belföld

Van két parlamenti képviselő, akik az ellenzéki Smerből úgy gondolták, remek ötlet valamiféle platformot alakítani a Kotleba-féle képviselői csoporthoz tartozó két fura szerzettel. Marián Kéry képviselő most azt mondja, ezért nem lép ki a Smer pártból. Úgy véli, félreértés az alapja annak a bírálatnak, amelyet a ĽSNS-frakció képviselőivel és Ján Podmanickýval (Smer-SD) közösen tervezett platformra reagálva fogalmaztak meg a Smer-SD vezető pártfunkcionáriusai.

Tovább rohadhat a Smer, az egyik fasisztázó balfék bent ragadt a Fico-féle pártban
Fotó: tasr

Podmanický a bírálatok miatt kedden bejelentette, hogy távozik a pártból. Kéry elmondása szerint azért is döntött a maradás mellett, mert nem akar megfutamodni olyan típusú politikusok véleménye miatt, amilyen Peter Žiga, a Smer-SD alelnöke.

Kéry kifogásolta, hogy a médián keresztül bírálták őt és a képviselőtársát. Hozzátette: Pellegrinivel több üzenetet is váltottak, akinek megpróbálta megmagyarázni, hogy nem szövetkezett Kotlebáékkal, hiszen nem az ĽSNS, hanem csak a Kotlebás párt frakciójába tartozó KDŽP tagjaival jelentették be a konzervatív képviselőket összefogó közös platform tervét. „Rosszul értelmezték ezt az egészet. Ha Pellegrini alelnök úr ezt így látja, csalódott vagyok” – tette hozzá.

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke a platform hírére úgy reagált, hogy a Smer-SD az előző ciklusban sok „liberális dolgot” vezetett be, amelyekkel a pártja nem értett egyet. Ezért üdvözli, hogy a Smer-SD pártban is akadtak konzervatív képviselők. Podmanický szerinte önként, szabadon döntött. Úgy véli, a platform hozzásegítene ahhoz, hogy ebben a ciklusban több konzervatív értéknek szerezzenek érvényt. Hozzátette: örülne, ha mind a 150 képviselő csatlakozna a konzervatív platformhoz.

Podmanický keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy kilép a Smer-SD pártból. Elmondása szerint nem akarja tovább növelni a feszültséget a Smeren belül. Hangsúlyozta, hogy a konzervatív képviselőket összefogó platform ötletével a Kresťanská demokracia - Život a prosperita (KDŽP) párt tagja, Tomáš Taraba állt elő.

Pellegrini hétfőn kijelentette: az ügyre úgy tekint, mint az érintett képviselők individuális döntésére, amellyel kapcsolatban a pártnak világosan állást kell foglalnia. Bármiféle együttműködést a szélsőséges ĽSNS párttal hibás lépésnek nevezett. Peter Žiga, a Smer-SD másik alelnöke hozzátette: az ĽSNS képviselőivel létrehozott közös platform ellentétben állna a Smer-SD párt értékrendjével. „A Smer-SD párt tiszteletben tartja Podmanický úr döntését és lépéseit” – reagált a keddi bejelentésre Ján Mažgút pártszóvivő.

TASR