Vádat emeltek az exfőügyész és az albári polgi haverja ellen az elfeledett ügye miatt

2020. március 10. - 22:14 | Belföld

Létezik egy majdnem feledésbe merült ügy, ami egy tavaly előkerült titkos hangfelvétel miatt ismét rivaldafénybe került. A gyászos hírű Dobroslav Trnka haverjáról van szó, Kósa Lórántról, aki bízik az igazságszolgáltatásan.

Vádat emeltek az exfőügyész és az albári polgi haverja ellen az elfeledett ügye miatt
Fotó: tasr

Régóta haverkodik az exfőügyész Dobroslav Trnkával, de Kósa Lóránt nevét csak tavaly ismerhették meg szélesebb körben, amikor a nyilvánosságra került egy titkos hangfelvétel, amelyen Marian Kočner szapulja Trnkát a Penta főnökének a zsarolása miatt. Jaroslav Haščákot állítólag a Gorilla-ügy hangfelvételével próbálták sarokba szorítani Kočnert háta mögött.

A titkos felvétel szerint Kočner egyszer már eladta a Gorilla-ügy hangfelvételét Haščáknak, egy másolat azonban Trnkánál maradt, aki állítólag Bereczk Oszkárt, az albári polgármestert és egy ügyvédet, Kósa Lórántot is bevonta a történetbe, hogy kitalálják, hogyan szedjenek ki pénzt Haščákból. Kočnernek ez a trió által bemutatott zsarolási produkció nem jött be, le is cseszerintette Trnkát, hogy miért hozta nehéz helyzetbe a pentás haverját. Trnka a felvétel tanúsága szerint azzal védekezett, hogy az egészet Kósa találta ki. A felvett hanganyag szerint Kósa megtört és Haščáknak pénzért fejében mindent bevallott.

"Ő fizetett ezért. Fizetett Kósának, aki elmesélt neki mindent. Bemártott benneteket, mint valami kölyköket" - mondja a 2014 nyarán született felvételen Kočner Trnkának.

Kósa nem ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen a NAKA már 2011-ben vádemelést javasolt vele kapcsolatban. A Denník N napilap korábban arról tájékoztatott, hogy a pozsonyi kerületi ügyész - Iveta Kopčová - egy tévedésre hivatkozva nyolc éven keresztül nem emelt vádat Kósa ellen hitelcsalás megkísérlése ügyében. Arról a portáluk is beszámolt, tavaly novemberben Jaromír Čižnár főügyész leváltotta Kopčová ügyészt a büntetőeljárás elhúzódása miatt.

Azóta felgyorsultak az események, és most az ügyészség vádat emelt a Pozsonyi I. Járásbíróságon. A vádhatóság január végén nyújtotta be a hitelcsalás ügyet a bíróságra, amiben Kósa érintett. A vád szerint Kósáék hamis papírokkal próbáltak 3 millió euró hitelt felvenni a Tatra bankában, mert állítólag egy szeszfőzdét akartak megvenni.

Kopčová azt mondja, hogy az ügy feledésbe merüléséhez nem volt köze annak, hogy Trnka Kósa haverja, csupán annyi történt, hogy ő egyszerűen megfeledkezett az ügyről. A feledékeny ügyész ellen szintén eljárás indult.

Kósa úgy nyilatkozott, hogy örül az eljárásnak, mert így tisztára moshatja magát. Ellene egyébként nem indult eljárás a gorillás ügy miatt, hiszen Haščák szerint nem zsarolta őt senki sem.

(DenníkN)