Vajon Nagyudvarnokból vagy Kisudvarnokból ér előbb kerékpárút Dunatőkésre?

2019. május 3. - 18:36 | Régió

A kérdés megalapozott, ugyanis a pénzből, amit Kisudvarnok kap Nagyszombat megye közvetítésével az Integrált Regionális Operációs Programból (IROP) mintegy 3,7 km kerékpárút építésére, bizony nagyrészt Dunatőkésig húzzák majd ki az aszfaltcsíkot.

Vajon Nagyudvarnokból vagy Kisudvarnokból ér előbb kerékpárút Dunatőkésre?
A kisudvarnoki határi út, amely mentén húzódik majd a kerékpárút Dunatőkésig (Fotó: Paraméter)

"Kisudvarnok község 540 688,41 euró vissza nem térítendő pénzbeli támogatást kapott a Nagyszombat Megyei Önkormányzattól két kerékpárútszakasz kiépítésére" - írtuk korábban.

Felmerül a kérdés, hogy mégis hova építene Kisurvarnok kerékpárutat, hiszen az onnét kivezető két betonút mellett, Dunaszerdahely és Nagyudvarnok irányába is már van. Előbbi a polgármester, Marczell Zoltán elmondása szerint már mintegy 12-13 éve, amellyel tulajdonképpen elsők voltak a régióban.

Marczell hamar megválaszolta kérdésünket: Dunatőkés felé.

A kisudvarnoki Öreg utcából ugyanis vezet egy határi út Dunatőkésre, a Langi útra. Épp ott van Kisudvarnok kataszterének határa, így lehetőség nyílik erre a beruházásra, a kerekezők pedig nem járnak majd úgy, mint a Nagyudvarnokról Dunatőkésre vezető kerékpárút esetében, amelyet ugyan már a választások előtt nagyrészt befejeztek, de máig csak a két település közti legveszélyesebb kanyarig húzódik, mivel ott van a kataszterhatár.

Arról, hogy Dunatőkés a saját szakaszát miért nem tudta a falu határáig elhúzni, itt írtunk korábban.

Ez utóbbi szakasz esetében egyébként Csiba Mária dunatőkési polgármester asszony úgy nyilatkozott portálunknak, hogy még az idén elkezdik építeni. Kisudvarnok jelen pillanatban még csak a támogatási összegre szerződött le, de figyelemmel kísérhetjük majd, melyik Udvarnokot sikerül előbb összekötni Tőkéssel.

Mint említettük, a pénz nagy része megy a határi út melletti szakaszra, ami mintegy 3,3 kilométert jelent, míg a másik szakasz, amire pályáztak, és a támogatás részét képezi, a falun belül halad majd mintegy 380-400 méteren.

"Ez a Dunaszerdahely felől érkező kerékpárutat kötné össze a parkon keresztül a Nagyudvarnok felé haladóval" - fejtette ki érdeklődésünkre Marczell Zoltán - ezzel tulajdonképpen bezárul a kör, összefüggő bicikliút-szakaszok jönnek létre."

Emlékeztetett, hogy ezt követően indulhat a közbeszerzési szakasz, a kivitelező kiválasztása, és véleménye szerint fél év is kellhet ahhoz, hogy ez a folyamat elérjen az útépítés megkezdéséig.

(SzT)