Vásárúton akad egy polgármesterjelölt, aki negyedszer vág neki, de még sosem kapott 54 szavazatnál többet

Pedig általában több mint 1200-an voksolnak valamely jelöltre.

Vásárúton akad egy polgármesterjelölt, aki negyedszer vág neki, de még sosem kapott 54 szavazatnál többet
Archív felvétel

A mintegy 2200 lakosú dunaszerdahelyi járásbeli községben egy évvel ezelőtt is tartottak polgármester-választást, amelyet azonban a falu korábbi népszerű vezetője, Zsoldos Roland fél évvel korábban bekövetkezett halála árnyékolt be.

A független Zsoldos 2010-től töltötte be a polgármesteri címet, amikor is az SDĽ egykori jelöltjét, Kovács Ferencet váltotta az önkormányzat élén. Első nekifutásra több mint 600-an szavaztak rá, kétszer annyian, mint az akkoriban második helyezett ultramaratonfutóra, Bögi Sándorra. 2014-ben az eredmény még egyértelműbb lett, Zsoldos Rolandra ugyanis több mint ezren szavaztak, míg az MKP jelöltjére, Paksi Tiborra mindössze 171-en.

A polgármester ezt követően hosszú időn keresztül küzdött a betegségével, mely végül legyőzte.

Az időközi választásokig eltelt átmeneti időszakban elszaporodtak a kisebb-nagyobb bűntények a faluban, és sokan úgy tartották, hogy ennek köze lehet ahhoz, hogy Zsoldos Roland halála után nem akadt, aki igazán rendet tudott volna tartani. Idén tavasszal már a község is felhívást intézett emiatt a lakosokhoz.

Öt hónappal halála után írták ki az időközi polgármester-választást, melyet a Híd által indított helyi képviselő, Takács Ildikó nyert meg az MKP jelöltje, Nyilfa Péter előtt, alig több mint 70 szavazattal.

Az elmúlt három polgármester-választás egyetlen közös pontja Szabó Lajos, aki 2010-ben, 2014-ben, majd 2017-ben is indult, de akárhány jelölt is volt, ő mindannyiszor az utolsó lett. Támogatottsága mindazonáltal növekszik, még ha elképesztően lassú tempóban is: elsőre 24 szavazatig jutott, négy éve már 47,ig, tavaly pedig 54-ig. Kérdés, mi lesz a sorsa idén, amikor ismét az MKDSZ jelöltjeként vág neki a megmérettetésnek.

Takács Ildikó tavaly tehát tulajdonképpen egy évre kapott mandátumot, idén novemberben pedig ismét indul a polgármesteri címért a Híd támogatásával. Az MKP idén egy fiatal építészmérnököt, Török Gergelyt jelölt a posztra, aki korábban még nem vett részt az önkormányzat munkájában. A tisztség negyedik jelöltje Papp Ágh Annamária vállalkozó.

Foglaljuk csak össze:
 
Papp Ágh Annamária (43, válalkozó, független)
Szabó Lajos (51, vállalkozó, MKDSZ)
Takács Ildikó (50, polgármester, Híd)
Ing. Török Gergely (29, építészmérnök, MKP)

Vásárúton idén hét képviselőt választanak az eddigi kilenccel szemben, és pont kétszer annyian jelentkeztek ezekre a posztokra. A jelenlegi képviselő-testületből alig valaki indul újra, tiszta erőből vág neki viszont a teljes listát állító MKP, miközben a polgármesterrel bíró Híd párt csak két jelöltet talált, öten pedig függetlenként indulnak.

Ők azok:
 
Ing. Balogh Ildikó (43, adóügyintéző, független)
Fekete Zoltán (38, tűzoltó, MKP)
Jakabová Edita (54, adminisztratív dolgozó, független)
Mgr. Katona Andrea (45, vállalkozó, MKP)
Kovács Gabriel (54, területi képviselő, MKP)
Nagy Andrej ( 51, vállalkozó, MKP)
Papp Ágh Annamária (43, vállalkozó, független)
Mgr. Paraszti Tibor (52, autóiskola vezetője, MKP)
Pódaová Zuzana (35, adminisztratív dolgozó, Híd)
Polomová Klaudia (45, postai hivatal vezetője, MKP)
Ing. Sátor Gábor (27, gépészmérnök, MKP)
Szajkó Roland (41, vállalkozó, Híd)
Széll Éva (32, vállalkozó, független)
Ing. Török Gergely (29 , stavebný inžinier, független)

(SzT)