Podhradská Lea: Karcsai út (Dokumentumfilm)

FRISSÍTVE (2012. jún. 15.):

"A dokumentumfilm olyan szubjektív műalkotás, ami az érzelmeken keresztül hat. Műfaja természetesen nem mese, hanem "nemmese". A játékfilm mesét mond el, a dokumentumfilm pedig nem mesélni akar, hanem egyfelől dokumentálni, másfelől feltárni. Az alkotás folyamata nem a kitaláláson, a kreáláson, hanem sokkal inkább a megfigyelésen múlik. Nem elpróbált, bármikor megismételhető, hanem az eredeti, soha vissza nem térő szituáció rögzítése. "(Forgács Péter, Gulyás Gyula)

Tekintettel a Karcsai út címmel elkészített dokumentumfilmben szereplők személyi biztonságára és kérésére, a filmet meghatározatlan időre a nyilvánosság elől elzárom. A film a valóságot hivatott dokumentálni, célja nem a Karcsai úti roma közösség negatív színben való feltüntetése, hanem egy olyan zárt közösség mindennapjainak megpróbáltatásaira világít rá, amivel a többségi társadalom sem azonosulni nem tud, sem pedig kezelni nem tudja azt. Amennyiben a filmben szereplő családokat bárminemű sérelem vagy attrocitás ért, ezúton szeretném az elnézésüket kérni.

______________________________________________________

Podhradská Lea a Miskolci Egyetemen végzett vizuális antropológia szakirányon. Diplomamunkája részeként dokumentumfilmet készített a dunaszerdahelyi Karcsai úti romatelep lakóiról.

Kapcsolódó interjúnk: Karcsai út - "Tele a fejük mondanivalóval"

Karcsai út (2012) dokumentumfilm

Rendező: Podhradská Lea

Operatőr: Podhradská Lea

Vágó: Fulajtár Tibor

Segédoperatőr: Fulajtár Tibor, Tarr Kálmán

Film hossza: 40 min

zene: SADE feat Ewita: Dunaszerdahely, illetve Srácok a putriból & Lizard: Srácok a putriból