Vladimír Pčolinský már nem a Szlovák Titkosszolgálat igazgatója

2021. március 14. - 16:31 | Belföld

Lemondott igazgatói funkciójáról a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korrupcióval gyanúsított vezetője, Vladimír Pčolinský.

Vladimír Pčolinský már nem a Szlovák Titkosszolgálat igazgatója
Fotó: TASR

A csütörtökön őrizetbe vett SIS-igazgató jogi képviselője, Eva Mišíková vasárnap délután közölte, Pčolinský lemond az igazgatói funkciójáról, és közügyekkel sem akar foglalkozni a továbbiakban.

A Szlovák Titkosszolgálat korrupcióval gyanúsított igazgatóját vasárnap délelőtt fél tízkor átszállították a Specializált Büntető Bíróságra, ahol 10-kor zárt ajtók mögött elkezdődött a vizsgálati fogságára vonatkozó kérelem megtárgyalása.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) illetékes ügyésze szombaton indítványozta a SIS-igazgató előzetes letartóztatását.

Vladimír Pčolinskýt csütörtök reggel vették őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei. A nyomozás szerint ő és igazgatóhelyettese, a jelenleg más ügy miatt előzetes letartóztatását töltő Boris Beňa 40 ezer euró kenőpénzt fogadtak el Zoroslav Kollár csődeljárásokra szakosodott, kétes megítélésű jogásztól azért cserébe, hogy Kollárt ne figyelje meg a titkosszolgálat.

Vladimír Pčolinský a Sme rodina parlamenti képviselőjének, Peter Pčolinskýnak a testvére, 2020 április elején nevezték ki a SIS igazgatójának posztjára, a Sme rodina javaslatára. Meggyanúsítása után Zuzana Čaputová államfő ugyanakkor felfüggesztette.


(DenníkN)