Zsuzsová ügyvédje szerint ellentmondásos Miroslav Marček vallomása

2020. február 4. - 07:36 | Belföld

Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében a védelem képviselője rá kíván mutatni azokra az egymásnak ellentmondó információkra, amelyek Miroslav Marček vádlott előkészítő eljárás során tett vallomásában, illetve a vádiratban szerepelnek.

Zsuzsová ügyvédje szerint ellentmondásos Miroslav Marček vallomása
Fotó: Paraméter
Élő közvetítésünk a tárgyalás hétfői napjáról:
Kuciak-gyilkosság: Ján Kuciak mindkét kezével próbált védekezni Marček ellen, Martina felülről kaphatta a lövést (PERCRŐL PERCRE)

„Hogy ez milyen mértékben fogja befolyásolni a tárgyalás menetét, a bíróságon múlik” – jelentette ki Neszméry István, Alena Zsuzsová vádlott ügyvédje, reagálva a ballisztikai szakértő vallomására, akit hétfőn hallgatott meg a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság szenátusa.

Neszméry szerint a Miroslav Marček által vallottak nincsenek összhangban a szakértői véleményekkel sem. Hozzátette: a tárgyaláson feltett kérdéseivel azt próbálta kideríteni, vajon a gyilkosság helyszínén nem tartózkodhatott-e két elkövető, és nem használhattak-e két különböző fegyvert. Azt elismerte, hogy Marček valószínűleg járt a házban.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy a szakértő szerint a tett helyszínén három lőszert találtak, ebből kettő biztosan ugyanolyan. A harmadik esetében azonban nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy ugyanahhoz a fegyverhez tartozik-e, mint a másik kettő.

Roman Kvasnica, Zlatica Kušnírová jogi képviselője a bizonyítási eljárás szempontjából fontosnak tartja Marian Kočner vádlott vagyoni helyzetét is. Arról egyelőre nincsen információja, hogy Ružena Sabová, a szenátus elnöke hétfőn milyen újabban lefoglalt vagyonról beszélt.

Daniel Lipšic, a kárvallottak jogi képviselője a védelem arra irányuló igyekezetére, hogy rámutasson a Miroslav Marček vallomásában szereplő állítólagos ellentmondásokra, úgy reagált, hogy a vádlott egy bizonyos idő elteltével már nem feltétlenül emlékszik mindenre egyformán pontosan. Lipšic és Kvasnica is úgy gondolják, hogy a ballisztikai szakértő által elmondottak jelentős mértékben egyeznek Marček állításaival.

Miroslav Šimonič ballisztikai szakértő hétfőn a bíróság előtt kijelentette, hogy manipuláltak azokkal a töltényekkel, amelyekkel meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és a jegyesét, Martina Kušnírovát. Ezáltal megerősítette a Miroslav Marček vádlott által vallottakat. Utóbbi beismerte, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot.

Ján Kuciak újságírót és a jegyesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi családi házukban. A kettős gyilkosság ügyében jelenleg négy vádlott áll a bíróság előtt: Marian Kočner, Alena Zuzsová., Szabó Tamás és Miroslav Marček. A vád szerint Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett. Korábban beismerő vallomást tett Andruskó Zoltán, akit a kettős gyilkosság ügyében már jogerősen elítéltek. Az egyik vádlott, Miroslav Marček beismerte, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot, ellene tovább folyik a büntetőper. Kočner, az állítólagos megrendelő, Zsuzsová, az állítólagos közvetítő és Szabó Tamás, az egyik állítólagos elkövető továbbra is tagadják bűnösségüket.


(TASR)