„Nem adjuk el Popovićot, főleg nem a Slovannak” – a stabilitás kiépítése és a kulcsjátékosok megtartása a DAC fő célja a nyáron

camera

1

„Nem adjuk el Popovićot, főleg nem a Slovannak” – a stabilitás kiépítése és a kulcsjátékosok megtartása a DAC fő célja a nyáron

Fotó: FC DAC 

Megosztás

Kedden szurkolói találkozót tartott a DAC labdarúgóklub, amelyen Jan Van Daele ügyvezető igazgató és Klejka Zoltán gazdasági vezető beszélt többek közt a klubról, az átigazolásokról és a pénzügyi helyzetről.

Klejka Zoltán, aki jelenleg a DAC mellett az ETO FC Győr pénzügyét is felügyeli, prezentáción mutatta be a dunaszerdahelyi klub növekedését és stabilitását az elmúlt tíz évet illetően. Hozzátette, hogy a focibizniszben nem nagyon lehet profitot termelni, és ez általánosan a legtöbb labdarúgóklubról elmondható. Közölte, hogy az elmúlt tíz évben a DAC 14 százalékos növekedést ért el a bevétel terén, de ha csak az elmúlt három évet vesszük, akkor a növekedés 22 százalékos volt.

Egyúttal viszont a klub kiadásai is növekedtek, ennek 50 százalékát pedig a játékosok bérére, illetve a járulékok fedezésére fordítják. Klejka közölte, ahogy növekszik a bevétel, azt úgy fektetik vissza a klubba, hogy végeredményben körülbelül nullán zárják az évet. Hozzátette, hogy a Niké-liga többi klubjánál sem jobb a helyzet – a Slovannál ugyan enyhén nőtt a bevétel, de az elmúlt három évben folyamatosan veszteséget produkált. A szakértő szerint ezt hosszú távon nem lehet fenntartani, így csak idő kérdése, hogy a Slovan mikor vesz vissza a magas kiadásokból. A Spartak Trnavánál nagy bevételugrást jegyeztek fel, ami főként a Konferencia Ligában való szereplésnek köszönhető. A Žilinánál két éve volt egy visszaesés a bevételben, emiatt pedig kénytelenek voltak csökkenteni a kiadásukat is. „Szóval igazából elég nehéz profitot szerezni” – mondta Klejka, majd hozzátette, hogy a DAC legnagyobb bevételét a reklámból és a szponzorokból szerzi, ami tavaly és 2022-ben is nagyjából 5,3 millió eurónak felelt meg. A klub bevételének 10-12 százalékát teszik ki a jegyértékesítések, a büfé, illetve a fanshop. Emellett ide tartoznak még az átigazolásokból származó bevételek, ami évről évre változó, nem lehet pontosan meghatározni, hogyan fog növekedni, illetve csökkenni.

Az elkövetkezőkben Jan Van Daele ügyvezető igazgató beszélt a klub játékospolitikájáról és az átigazolásokról. Mint mondja, nagyon fontos, hogy tudnak-e eladni játékosokat, mivel másból képtelenek lennének a költségeket finanszírozni. Rámutatott, hogy az elmúlt években Marko Divković, Schäfer András, Nikola Krstović és Kalmár Zsolt eligazolásából olyan összegeket kapott a klub, amiből fedezni tudta a kiadásokat.

Fontosnak tartja továbbá a fiatalok kinevelését, az akadémián végzett munkát is. Összehasonlításképpen rámutatott, hogy az elmúlt évek belga aranygenerációjának is kellett 15 év, hogy beérjen a gyümölcse, de elmondása szerint Belgiumban országos szinten foglalkoztak a futballal, Szlovákiáról viszont ez nem mondható el. Ugyanakkor a DAC saját akadémiáját, utánpótlását erősnek tartja, és bízik benne, hogy a tervek szerint a 2025/26-os idényre legalább három saját nevelésű játékost be tudnak majd építeni a keretbe, majd ezt a számot évről évre növelnék. Az ügyvezető igazgató tisztában van vele, hogy sok bírálat éri a klubot a saját nevelésű játékosok hiánya miatt, de meg van róla győződve, hogy hamarosan elérkezik az ő idejük is, ezért türelmet kér a szurkolóktól.

Jan Van Daele közölte, hogy a béreket illetően négy csoportra oszthatók a játékosok. Az elsőbe azok tartoznak, akik a legmagasabb fizetést kapják, itt öt-hat kulcsjátékosról van szó. A második kategóriába az első csapatjátékosok tartoznak, a harmadikba a rotációjátékosok, a negyedikbe pedig az akadémisták, akiknek profi szerződést adnak. „Próbálunk költségkontrollt készíteni, nem tudunk mindenkinek óriási fizetéseket adni. Tehát ezért próbálunk sok fiatalt leigazolni. A költség miatt kellenek a jó labdarúgók, akiket aztán eladhatunk, mint például Vida Kristopher vagy Marko Divković” – jegyezte meg az ügyvezető igazgató. Fontosnak tartja továbbá a Somorjával való együttműködést, mivel szerinte nagyon jó körülmények vannak ott a játékosok fejlődésére, az ottani edző pedig folyamatosan kapcsolatban van a DAC stábjával, akadémiájával.

A nyári tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg a stabilitást tartják a fő szempontnak, ezért is hosszabbítottak szerződést Xisco Muñoz vezetőedzővel. Elmondása szerint az edzői stáb nagyon kemény munkát végzett az elmúlt hét-nyolc hónapban, de a nehéz szezont követően szombaton megünnepelhették a munkájuk gyümölcsét. Xisco Muñozt jó edzőnek tartja, aki jól át tudja ruházni a feladatokat, illetve számos szakemberrel működik együtt.

Ami a játékosokat illeti: Jan Van Daele is hallotta a szóbeszédet, miszerint a Slovan megszerezné a DAC kapusát, Aleksandar Popovićot, de mindenkit biztosított afelől, hogy a szerb hálóőr marad a helyén. „Nem fogjuk eladni, ez nem is kérdés. És főleg nem nekik” – jelentette ki az ügyvezető igazgató.

Popović mellett a csapat gerincébe sorolta továbbá Kacharabát, Csingert, Brunettit, Hercet, Vitálist és Dimunt. Szerinte a DAC-nál most nincs sztárlabdarúgó, de véleménye szerint Trusa kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és érződik rajta, hogy maradni akar Dunaszerdahelyen. Tavaly, miután az utolsó pillanatokban elbukták a bajnoki címet, az ügyvezető igazgató tisztában volt vele, hogy nagyon nehéz nyár vár rájuk, és tudták, hogy Krstovićot nem tudják majd megtartani. Most viszont nem érzi, hogy valaki nagyon távozni szeretne, meglátása szerint nagyon egyben van a csapat és mindenki küzdeni akar érte.

Hozzátette, a legfontosabb játékosok hosszú távú szerződéssel rendelkeznek, így viszonylag nyugodt hangulatban léphetnek be az átigazolási időszakba, és képesek lesznek elérni a kívánt stabilitást. Mint mondja, amikor nem megy a csapatnak a játék, akkor ő az első, aki változtatni akar a dolgokon, de ez nem megy egyik napról a másikra. „Adrian Guľának szerintem mindent megadtunk, mindenben maximálisan támogattuk, de nem jött ki a lépés. Most úgy érzem, tényleg egy komoly edzőnk van, akinek tényleg itt van a szíve, tényleg szeret itt lenni” – mondta.

Tisztában van vele, hogy amikor nem megy a játék, akkor a szurkolóknak nincs kedvük eljárni a mérkőzésekre, de szerinte a DAC nemcsak a labdarúgásról, hanem a közösségről is szól.

„Nagyon keserű világban élünk. Nagyon sok helyen jártam már a világon, de itt, a dunaszerdahelyi régió a Duna mellett, az egy istenadta hely, és szerintem a közösség is nagyon erős” – mondta.

Ami az ambíciókat illeti, Jan Van Daele elmondta, hogy erősíteni kell a csapatot, mert a DAC a Konferencia Liga második körében kezdi meg a küzdelmeket, és igyekeznek ők is végrehajtani azt, amit az elmúlt idényben a Spartak Trnava. Mert, ha sikerül megszerezniük azt a 3-4 millió eurót, amit az európai kupaszereplés garantál, akkor nem kell majd eladniuk játékosokat, hogy fenn tudják tartani a költségvetést. Az új igazolásokkal kapcsolatban közölte, hogy elsősorban egy középhátvédre, egy ballábas szélsővédőre – vagy, ahogy az ügyvezető igazgató fogalmazott, egy új Davisre –, egy középpályásra, valamint egy csatárra van szüksége a csapatnak. Igyekeznek kész játékosok után nézni, akik azonnali segítséget tudnak nyújtani az együttesnek.

A jelenlegi keretet illetően elmondta, hogy néhányan biztosan távoznak majd nyáron a klubtól, tárgyalni fognak a lejáró szerződésű játékosokkal, míg a fiataloknak igyekeznek majd valamilyen megoldást találni kölcsönjáték formájában.

A jelenleg kölcsönben szereplő játékosok jövőjéről (Balogh, Szendrei, Szolgai, Niarchos) biztosat egyelőre nem tudott mondani, de mindenki esetében igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást. Reziccsel kapcsolatban elmondta, hogy a szezon végén lejár a kölcsönszerződése, és már csak egyéves kontraktusa van a Ferencárossal. Szerinte a játékos nagyon Dunaszerdahelyen akar maradni, ezért úgy véli, hogy meg tudnak majd egyezni a magyar bajnokcsapattal. Koné és Gouré vendégjátéka is lejár, mindketten visszamennek jelenlegi együttesükhöz. Utóbbit sajnálja, hogy így alakult a sorsa a DAC-nál, mert nagyon jól kezdett, de aztán sérülések hátráltatták és már nem tudott megfelelő teljesítményt nyújtani.

A közönségtalálkozón közölték, hogy a 2025/26-os idényben a DAC indít egy B csapatot is a harmadik ligában. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy ennek ellenére a Somorja továbbra is a DAC partnercsapata maradna, de létrejönne a B csapat is, amelynél az lenne a cél, hogy minél előbb feljusson a második ligába.

Jan Van Daele arról is beszélt, hogy a DAC-nak gyakran árral szemben kell úsznia a bajnokságban. Elmondta, hogy ők senkinek sem az ellenségei, de amikor Besztercebányára vagy Közép-Szlovákiába utaznak, akkor nagy ellenségeskedéssel, magyarszidással találják szembe magukat. Pedig igyekeznek példát mutatni azzal, hogy a csapatban a szlovákok és a magyarok is tudnak együtt dolgozni. Megemlítette, hogy az elmúlt hétvégi Žilina elleni összecsapást nagy médiaérdeklődés övezte a szlovákiai média részéről, és nagyon meglepődött, amikor a mérkőzés végén látta a csalódott újságírókat, amiért a zsolnaiak helyett a DAC játszhat a nemzetközi kupában. Visszaemlékezett továbbá a tavaly májusi DAC-Slovan bajnokira is, amelyen szerinte a sárga-kékeknek nem fújtak be egy jogos büntetőt, mert, ha azt Krstović berúgja, akkor szerinte a dunaszerdahelyiek megnyerik a bajnokságot.

A megkérdőjelezhető játékvezetői ténykedéssekkel kapcsolatban is a zsolnai találkozót hozta fel, miszerint a spori tíz percet hosszabbított, „aztán pedig a 13. percig várt, hogy a zsolnaiak lőjenek még egy gólt”. Megemlítette továbbá a Banská Bystrica elleni tavalyi bajnokit is, amelyen Dohál játékvezető hibázott a DAC javára – miközben most a BL elődöntőjében is hasonló hibát láthattunk –, amelyet aztán aránytalan reakciók követtek. Rámutatott arra is, hogy ha 50-50 százalékos szituációról van szó, akkor a játékvezetők rendszerint a DAC ellen ítélnek.

Cesar Blackman, a DAC korábbi játékosának ünnepi performansza is szóba került. Jan Van Daele közölte, hogy nagyon fájt nekik a labdarúgó viselkedése, mivel Blackman gyakorlatilag Dunaszerdahelyen vált labdarúgóvá. A klub végül szerényebben, visszafogottabban reagált a történtekre.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program