Végh Bálint szerint nem ő, hanem egy maffia áll a félmilliós lehúzás mögött 

camera

1

Végh Bálint szerint nem ő, hanem egy maffia áll a félmilliós lehúzás mögött 

Végh Bálintot bevezetik a tárgyalóterembe (Paraméter) 

Megosztás

Csütörtökön (május 31.) a Komáromi Járásbíróságon vádat emeltek Végh Bálint ellen. A nagymegyeri férfit - aki rapperként több magyar popsztár oldalán is feltűnt - kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett, nagy kárt okozó csalással vádolnak. A V. Bálint művésznéven futó rapper részben beismerte a vádakat, azonban azt állította, egy veszélyes bűnszervezet kényszerítette a bűncselekmények elkövetésére.

Végh Bálintot bevezetik a tárgyalóterembe:

A kertbe dobott kutyafejektől a rejtélyes bűnszervezetig

A vád első pontja szerint Végh 2022 elején egy komáromi székhelyű cég két ügyvezetőjétől 452 ezer eurót csalt ki. A vállalkozóknak olyan ingatlanokat ígért, amelyek valójában nem álltak a tulajdonában. Az adásvételi szerződéseket egy ügyvédnővel állíttatta ki a valódi tulajdonosok tudta nélkül.  

Az ügyről itt írtunk részletesebben:

Végh nem tagadta, hogy felvette a kapcsolatot a cégvezetőkkel, sőt, magát a csalást is beismerte, azt viszont váltig állította, hogy kényszerítették a bűncselekmény elkövetésére. 

A csütörtöki tárgyaláson maga Végh Bálint is vallomást tett, melyben nagyrészt a szerinte 18-20 tagot számláló bűnszervezet kilétét próbálta bizonyítani. Állította, ez a rejtélyes maffiahálózat kényszerítette arra, hogy elkövesse a csalást. 

“Ezek az emberek fehér lóként használtak fel engem” – utalt az állítólagos maffiára Végh, később hozzátéve, hogy ez a bűnszervezet zsarolás útján szervezte be az embereket, akikkel különböző gazdasági csalásokat végeztettek el.

A vádlott állította, hogy volt, akinek kutyafejeket dobáltak a kertjébe, hogy azt majd a gyerekei találják meg.  

“Az életemre törtek, a családommal és a gyerekemmel fenyegettek” – festette fel a vádlott, hogyan került az állítólagos bűnszervezet közelébe.  

A rejtélyes bűnszervezet több tagjának neve is elhangzott a tárgyaláson: ezek szerint ügyvédek és vállalkozók lehettek a csoport legbefolyásosabb tagjai, a hierarchia csúcsán pedig egy ismert dunaszerdahelyi pénzbehajtó és ékszerkereskedő áll, aki a Paraméter információi szerint jelenleg előzetes letartóztatásban van kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

Ezt már olvastad?

Végh azzal is védekezett, hogy mivel nem tud szlovákul, ezért egy ilyen komplikált csalást nem tudott volna egymaga lebonyolítani.  

“Még egy kérvényt sem tudok kitölteni szlovákul” – állította Végh a tárgyaláson. Azt itt érdemes megjegyezni, hogy a károsultként számon tartott cégvezetők magyarok, azt pedig maga a vádlott is beismerte, hogy a “papírmunkát” egy ügyvédnő végezte el, akiről egyébként azt állította, központi szerepe volt a csalás levezénylésében. Ugyanakkor az említett jogászt a bűncselekmények kapcsán a nyomozó hatóság csak tanúként tarja számon.

Végh szerint az említett 452 ezer euró végül a rejtélyes bűnszervezetnél kötött ki. A nagymegyeri férfinak 30 ezer euróval kellett volna beérnie, amit elmondása szerint nem fogadott el. A bűnszervezet első embere végül a vádlott elmondása szerint vállveregetéssel hálálta meg Végh munkáját. 

“Ügyes vagy Kicsinkó” - súgta oda neki állítólag a titokzatos csallóközi boss.

A vádlott közel háromórás kihallgatását csak egy tollfelvásárló (tollas) volt képes megszakítani, aki rozoga autójával négyszer is elhaladt a bíróság épülete előtt. Ilyenkor a tárgyalóteremben mindenki síri csendben végigülte, amíg a megafonból ordító “öreg kábeleket, akkumulátorokat, hegesztőket…” szöveg el nem halkult.

Ott volt, de nem egyenruhában 

A vád másik pontja szerint Végh Bálint pár hónappal az ingatlanmutyi után újra meglátogatta a cégvezetőket. A nagymegyeri férfi magát a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) munkatársának kiadva azt állította, a rendőrség vizsgálatot indított a vállalkozók ellen. 

A vád szerint Végh egyenként látogatta meg a ügyvezetőket. Mindkét esetben NAKA-egyenruhában, hamis szolgálati igazolványt felmutatva közölte, 300 ezer euróért elintézi, hogy a szőnyeg alá söpörjék az eljárást. 

A két férfi végül nem fizette ki az összeget a magát rendőrnek kiadó csalónak. 

A nagymegyeri férfi a vádpont kapcsán azt állította, az említett bűnszervezet áll a történtek mögött, ők kényszerítették arra, hogy pénzt csaljon ki a cégvezetőktől. Azt is elmondta, nem viselt a találkozókon rendőri egyenruhát, ezt csak azok a tanúk állítják, akik állítólag szintén a bűnszervezet tagjai vagy annak befolyása alatt állnak.  

A tárgyaláson egy félmondat erejéig szóba került az a pozsonyi akció is, amely során Végh Bálintot 2023 októberében őrizetbe vették. A tárgyaláson elismerte, hogy az ügyben jelenleg gyanúsítottként szerepel. 

Részletek:

Amennyiben Véghet vádlottként bűnösnek találják, 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. 

Július 11-én, a két károsult kihallgatásával folytatódik a tárgyalás. 

EP-választási interjúink:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program