Mintha elfelejtette volna, hogy embereket öletett meg: "Tisztességesen és becsületesen kerestem meg a pénzem"

camera

3

Mintha elfelejtette volna, hogy embereket öletett meg: "Tisztességesen és becsületesen kerestem meg a pénzem"

Dora Ferenc 2024. június 18-án a bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében (Fotó: Paraméter) 

Megosztás

Könnyen megtörténhet, hogy a 25 éves fegyházbüntetését töltő alsóhatári expolgármester, Dora Ferenc visszakapja minden elkobzott vagyonát.

Az ilavai börtönben raboskodó Dora Ferenc 28 évig vezette az alsóhatári (Galántai járás) önkormányzatot – előbb függetlenként, majd az MKP, később pedig a Most-Híd támogatásával. Miután a dunaszerdahelyi maffia egykori tagjai tanúskodni kezdtek sötét múltjukról, Dorát is utolérte sorsa: 2019. február 21-én – csupán néhány hónappal sokadik újraválasztása után – gyilkosságok gyanújával vette őt őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

A jelenleg 60 éves expolgármestert 2021. december 13-án a Specializtált Büntetőbíróság első fokon öt vádpontban találta bűnösnek.

Két gyilkosság, egy megrendelt, ám el nem követett emberölés, gazdasági csalás, és a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia támogatása miatt 25 év fegyházbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

A bírósági döntés bő fél évvel később, 2022. július 11-én emelkedett jogerőre, amikor a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az első fokú ítéletet, és nem változtatta meg a kirótt büntetést, csupán pontosította egyes bűncselekmények minősítését.

Két éve történt:

Ahogy az a jogerős vagyonelkobzással járó ügyekben lenni szokott, az elítélt, vagyis Dora Ferenc ellen csődeljárás indult. Esetében erről a Zsolnai Járásbíróság rendelkezett 2022 decemberében, ám az állam nevében eljáró csődbiztos az elmúlt másfél év alatt nem tudta pénzzé tenni az alsóhatári férfi teljes vagyonát.

Ami ingóságait illeti, három fegyverét 5500 euróért, két traktorát 7500 euróért árverezték el, viszont az expolgármester nevén szereplő telkeknek és mezőgazdasági területeknek csak egy kisebb részét tudták értékesíteni – hogy milyen áron, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Hiába került árverésre, Dora Ferenc 712 ezer euró értékre becsült alsóhatári villájára sem akadt jelentkező. Az óriási, vadászteremmel és wellnessel rendelkező ház még csökkentett áron, 534 ezer euróért sem kellett senkinek.

camera

3

Mintha elfelejtette volna, hogy embereket öletett meg: "Tisztességesen és becsületesen kerestem meg a pénzem"

A nyomozók 2019-ben helyszíni szemlét is tartottak Alsóhatáron. A háttérben a polgármester háza, a kép bal szélén hátrabilincselt kézzel Dora Ferenc nézi végig Bugár György (középen) helyszíni vallomását (Fotó: Paraméter) 

Az automatikus, teljes vagyonelkobzás alkotmányellenes

A Dora ellen folyamatban lévő csődeljárást időközben le kellett állítani.

A megtorpanás oka egyszerű volt: 2023. decemberében a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága úgy döntött, hogy a büntetőtörvénykönyv egyik, teljes vagyonelkobzást előíró paragrafusa alkotmányellenes.

Arról a törvényi rendelkezésről volt szó, amely a bíróságoknak bizonyos bűncselekmények esetén kötelezővé tette a teljes vagyonelkobzás büntetésének alkalmazását.

Durván negyven bűncselekmény tartozott ebbe a körbe, például a maffiavádak, a korrupció, a pénzmosás, az adócsalások vagy a kábítószeres bűncselekmények. De még ezeket is a legsúlyosabb formában, nagy kárt okozva, szervezetten kellett elkövetni ahhoz, hogy a bíróságnak ne legyen mérlegelési lehetősége a vagyonelkobzás kapcsán.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az alkotmánybíróság nem magát a vagyonelkobzást mondta ki alkotmányellenesnek, hanem azt, hogy a büntetőtörvénykönyv bizonyos bűncselekmények kapcsán automatikussá és kötelezővé tette a teljes vagyonelkobzás alkalmazását.

A szóban forgó beadványt amúgy 2021. februárjában 30 ellenzéki, smeres parlamenti képviselő nyújtotta be az alkotmánybíróságra Robert Kaliňák ügyvédi képviseletében. Bár az általuk bepanaszolt, és végül megszüntetett paragrafus 2011-től volt érvényben, létezése csak azután kezdte el zavarni őket, hogy a rendőrség számos Smerhez köthető személyt gyanúsított meg súlyos korrupciós bűncselekményekkel.

A polgármester egyik fia is börtönben van:

Dora kapott az alkalmon

Azok az elítéltek, akikre az alkotmányellenes paragrafus alapján róttak ki büntetést, azok mind perújítási kérelemmel élhetnek, és indítványozhatják korábbi ítéletük vagyonelkobzást érintő pontjának hatályon kívül helyezését, vagyis megszüntetését.

Dora Ferenc élt is a lehetőséggel, emiatt az ellene zajló csődeljárást és az árveréseket előbb felfüggesztették, majd 2024. április 19-én a Specializált Büntetőbíróság szenátusa (Rastislav Stieranka, Igor Králik, Roman Púchovský) megszüntette az ellene két évvel korábban hozott ítélet vagyonelkobzást illető részét.

Dora jogerős, 25 éves fegyházbüntetése továbbra is érvényben maradt, ám az eljárásrend szerint 2024. június 18-án újra a Specializált Büntetőbíróság elé kellett vonulnia, hogy perújítás keretében a bíróság újra – immár alkotmányos keretek között – döntsön a vagyonelkobzásáról.

Nem volt sima ügy

A keddi (június 18.) tárgyaláson a Specializált Büntetőbíróság szenátusa (Pamela Záleská, Ján Buvala, Milan Cisárik) nem tétlenkedett, 40 perc alatt ismertették a bizonyítékokat (a korábbi bírósági ítéleteket, az alkotmánybírósági döntést és a felfüggesztett csődeljárás részleteit), majd le is zárták a bizonyítási szakaszt és elhangzotak a záróbeszédek is.

A Főügyészség ügyésze, Bohdan Čelovský a vagyonelkobzás helyett 30 ezer eurós pénzbüntetést javasolt Dora számára, ügyvédei pedig csupán azt indítványozták, hogy a bíróság ne hozzon további vagyonelkobzásra irányuló ítéletet.

camera

3

Mintha elfelejtette volna, hogy embereket öletett meg: "Tisztességesen és becsületesen kerestem meg a pénzem"

Dora Ferenc 2024. június 18-án a bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében (Fotó: Paraméter) 

A tárgyaláson Dora Ferenc is felszólalt, ellentmondva annak a kétségbevonhatatlan ténynek, miszerint a kétezres években anyagi haszonszerzés céljából gyilkosságokat rendelt meg a Sátor-féle dunaszerdahelyi maffiától. Konkrétan két embert öletett meg anyagi indíttatásból: a nádszegi Czakó Imrét, és a nagyszombati Vojtech Rampákot. Dora a vágfarkasdi vállalkozó, Kertész József likvidálását is megrendelte, de Sátor Lajos halála miatt arra a leszámolásra már nem került sor.

A Dorához köthető gyilkosságok részletei:

A börtönlakó polgármester a tárgyaláson úgy beszélt, mintha ezekért az ügyekért nem is volna jogerősen elítélve:

"Gyermekkoromtól dolgozom, nagyon szegény családból származom. (...) Haszonállatokat tartottunk, baromfit, ebből éltünk. Hetedikes koromtól jártam dolgozni a szövetkezetbe, hogy pénzt keressek. A középiskola után a pozsonyi állami építővállalatnál kezdtem dolgozni, mert jó fizetések voltak, közben zöldségezni kezdtem, az egyik legnagyobb zöldségtermelők voltunk a Galántai járásban, fóliák, paradicsom, paprika... Ezeket addig termesztettünk, amíg Pozsony helyett a galántai kórházban kezdtem el dolgozni, megállás nélkül dolgoztam. (...) Aztán három évig nagy mennyiségben fokhagymakrémet gyártottam, és később, amikor pénzhez jutottam (...), nagyban elkezdtem szövetkezeteket felvásárolni Farkasdon, Zsigárdon, Tallóson. Úgy jutottam hozzájuk, hogy kiegyenlítettem a tartozásukat az állam felé. Egy év alatt 2400 hektár földem lett. 50 hektáron termesztettem dinnyét, szezonálisan 120 embert alkalmaztam. Tisztességes bevételeim voltak, nem voltam arra utalva, hogy feketézzek, becsületesen kerestem meg a pénzem és tisztességesen adót is fizettem."

A záróbeszédeket követően a szenátus elnöke, Pamela Záleská szünetet hirdetett, ami viszont hosszúra nyúlt, és később – váratlan módon – nem hirdetett ítéletet.

“Az előzetesen lezárt bizonyítási szakasz újra megnyitásra kerül” – jelentette be a bírónő, ugyanis mivel az ügyész és a vádlott védői egymásnak ellentmondó zárójavaslatokat tettek, a szenátus álláspontja szerint az ítélet meghozatalához további bizonyítékokra van szükség.

A bíróság maradéktalanul meg akarja vizsgálni Dora Ferenc vagyoni helyzetét, ehhez pedig szükség van a korábbi adóbevallásaira, és a csődbiztostól is igényelnek majd egy részletesebb jelentést, amely tételesen felsorolja a polgármester nevén lévő ingatlanok becsült értékét. A tárgyalás szeptember 4-én ezen bizonyítékok ismertetésével folytatódik.

Olvassa el ezeket a cikkeinket is:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program