Csonti azért ölt, mert élni akart

2020. október 1. - 00:01 | Régió

Kihallgatták az alsóhatári maffiaper második koronatanúját, a 22 éves börtönbüntetését töltő Nagy Zsoltot.

Csonti azért ölt, mert élni akart
Nagy Zsolt és ifj. Dora Ferenc a Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

A dunaszerdahelyi maffia kivégzőosztagának oszlopos tagját, Sátor Lajos maffiavezér egykori jobbkezét szeptember 30-án, szerdán fokozott biztonsági intézkedések mellett szállították a bazini Specializált Büntetőbíróságra.

A "Csontiként" ismert elítélt azért érkezett a tárgyalásra, hogy vallomást tegyen a büntetőper vádlottjai, Dora Ferenc, ifj. Dora Ferenc, Alföldi László és Szamaránszky Roland ellen, akiknek számlájára számos gyilkosság elkövetését vagy megrendelését írják a bűnüldöző szervek, míg ők tagadják azok elkövetését.

Pár héttel ezelőtt az első koronatanút, a korábban 21 évre ítélt Bugár Györgyöt három napon keresztül faggatták, így már előre borítékolni lehetett, hogy Csonti kihallgatása is hosszúra nyúlik majd.


Összes kapcsolódó cikkünk:

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

DUNASZERDAHELYI MAFFIA


Nagy Zsolt vallomásában először is elmesélte, hogyan ismerkedett meg idősebb Dora Ferenccel, a galántai járásbeli Alsóhatár polgármesterével. Az egész úgy kezdődött, hogy a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság illetékesei annak idején nem voltak hajlandók a maffiózónak fegyverviselési engedélyt adni.

„Megkértem Reisz Andort, próbálja meg valahogy elintézni, hogy megkapjam az engedélyt. El is intézte, de Galántán. Úgyhogy ahhoz nekem át kellett iratkoznom a Galántai járásba. És akkor átjelentettek engem az öregebb Dora Ferenchez“

– részletezte Csonti, hogyan lett belőle papíron alsóhatári lakos. Beszámolt arról is, hogy többször vitte Sátor Lajost Alsóhatárra a polgármesterhez, akivel elég közeli kapcsolatot ápoltak. Dora személyesen ismerte a csallóközi bűnszervezet legtöbb tagját, többször volt kirándulni Sátorékkal, például az Alacsony-Tátrában vagy Olaszországban, de a polgármester – a fiával együtt – részt vett a maffia különböző összejövetelein, születésnapi ünnepségein is.

„Ha Sátor két hétig nem jelentkezett nála, már hívott is engem, hogy »mi van, haragszik rám a Lajos?«“

– ismertette a mátyusföldi faluvezető és a dunaszerdahelyi maffiafőnök kapcsolatát a tanú.

Dora Ferenc alsóhatári polgármester

Csonti azt állítja, végighallgatta azt a megbeszélést, ami arról szólt, hogy id. Dora Ferenc jutalékot kapott egy bérházépítési projektből, amit Sátor egyezett le a polgármesterrel. Az 1999 nyara óta körözött bűnöző cége – a JOSTAV, ami egykori élettársa, a 2018-ban elhunyt Csörgő Jutka nevén futott – részben állami támogatásból épített lakóházat Alsóhatáron. De volt olyan építkezési megbízás is, amelynél Nagy Zsolt saját cége volt a kivitelező.

A zsákfaluban összesen 90 önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás épült. Nagyrészt a sikeres beruházásból kifolyólag 2011-ben id. Dora Ferenc még kitüntetést is kapott Tibor Mikuš akkori megyefőnöktől „a Nagyszombat megye lakosaiért végzett jelentős és sikeres munkájáért”.

Nagy Zsolt elmondta, szerinte a polgármester is a Sátor-féle bűnszervezet tagja volt. Igaz, egy korábbi rendőrségi kihallgatáson még úgy vallott, nem tekintett Dorára a bűnbanda tagjaként.

„Ha mindenkit felsorolnék, amikor felteszik nekem a kérdést, ki volt a csoport tagja, tele lehetne írni az egész iratot”

– próbálta magyarázni a tanú az ellentmondást. Hozzátéve, hogy hiába mondott mást az eljárás előző szakaszában, Dora sokszor segítette a csoportot, és most már úgy gondolja, hogy ő is a szervezet tagja volt.

Többször előfordult például, hogy autókat rejtettek el a polgármesternél, például azt a fehér Škoda Felíciát is, amit Écsi Béla 2003-as meggyilkolásakor használtak. A tanú szerint az idősebb Dorának arról is tudomása volt, hogy a bűnszervezet tagjai gyilkosságokat is végrehajtanak.

„Én úgy gondolom, hogy tudott róla. Mert amikor az ünnepségeken a csoport tagjai berúgtak, voltak megjegyzések ezzel kapcsolatban, amikből lehetett következtetni”

– magyarázta Csonti, miért kellett tudnia a polgármesternek a bűnszervezet kötelékében működő kivégzőosztagról, melynek a tanúk, riválisok és fehér lovak eltüntetése volt a legfőbb feladata.

Nagy Zsolt rabruháját biztonsági okokból fehér ragasztószalaggal jelölték meg, hogy hátulról ne legyen összetéveszthető a szintén rabruhát viselő egyik vádlottal, Szamaránszky Rolanddal

Mivel Nagy Zsolt azt állította, nem kapott pénzt a gyilkosságokért, melyek elvégzésére Sátortól kapott parancsot, id. Dora Ferenc ügyvédje egy ponton megkérdezte a tanútól, miből élt. Erre Csonti azt válaszolta, hogy futballozott, abból volt pénze, és miután felfedte múltjának ezt az ezidáig nem túl ismert részét, a védőügyvéd derűs megrökönyödéssel kérte őt, fejtse ki ezt bővebben.

„U18-as válogatott is voltam. Aztán később játszottam Somorján, Bakán, Rimaszombatban, abból volt rendes bevételem” – felelt Nagy Zsolt.

Ifj. Dora Ferenc védője, Marek Para a kivégzőosztag munkamódszereiről, tagjairól, és azok feladatairól érdeklődött Csontinál.

„Ugyanazt csinálta mindenki. Senki nem kerülhette el azt, hogy embert öljön”

– válaszolt Nagy, majd egy másik kérdésnél hozzátette, mindig minél gyorsabban végezni akartak a gödörásással és a gyilkossággal, hogy hazamehessenek, és minél előbb elfelejthessék az egészet. „Senki se jókedvében ment oda azt csinálni” – mondta a kivégzésekről.

Saját felelősségének jelentőségét lekicsinyelve úgy nyilatkozott, félelemből teljesítette a parancsokat.

„Amikor a legjobb barátjukat, Reisz Andort 2006-ban lelőtték, feldarabolták, ledarálták, és kiöntötték a Kis-Dunába, én is ott voltam, és ezek után nem igazán gondolkoztam azon, hogy fogom-e teljesíteni a parancsot vagy nem. Inkább élni akartam”

– jelentette ki az egykori barátai között uralkodó légkörről Csonti, akinek lelkén konkrétan több tucat ember élete szárad.

Nagy Zsolt "Csonti"

Az elhúzódó kérdések miatt a tárgyalási napon Nagy Zsoltot id. Dora Ferenc bűnszervezeti tagságán kívül csak egy további vádponttal kapcsolatban sikerült kihallgatni. Ez pedig a Czakó-gyilkosság volt, amivel kapcsolatban korábban már az előző koronatanú, Bugár György is vallomást tett.

A nádszegi agronómus, Czakó Imre 2004-ben tűnt el nyomtalanul, és a vád szerint id. Dora Ferenc egy termőföldvita miatt gyilkoltatta őt meg Sátorékkal.

Nagy Zsolt volt az, aki az ominózus januári reggelen rendőrnek öltözve megállította a későbbi áldozat autóját, majd társával, Konkoly Szilveszterrel – aki 2016-ban az előzetesben lett öngyilkos – „őrizetbe vette” a férfit. Nagy és Konkoly Királyrév határában vártak Czakó autójára, amikor megkapták a férfit figyelő másik párostól (Csonti szerint Bugár Györgytől és a vádlott Szamaránszky Rolandtól) a jelet, miszerint célszemélyük egy Škoda Fabiával közelít feléjük. Ha a történet később nem egy szörnyű tragédiához, vagyis egy ártatlan ember halálához vezetett volna, még nevetségesnek is lehetne nevezni azt a szerencsétlenkedést, ami ekkor következett.

„Kimentem az út közepére, megállítottam egy Fabiát. De abban többen ültek, és Gyuriék hívtak, hogy nem azt, hanem az utána következőt kell megállítani, a fehéret. Az elsőt elengedtem, aztán megállítottam a fehér Fabiát. (...) Mondtam a sofőrnek, hogy szálljon ki, velünk kell jönnie. Kérdezte, hogy mi a probléma, amire azt mondtam, hogy majd később megtudja. Ekkor megjelent az útkereszteződésben egy autóbusz is, ahonnan az emberek néztek minket. A sapkát jól a fejemre húztam, hogy ne ismerjenek meg. Ahogy az autóbusz elment, az embert megbilincseltük, és az autónkba ültettük”

– vallott Nagy arról, hogyan keltették fel számtalan tanú figyelmét, akik Czakó eltűnése után be is számoltak a rendőrségnek az álrendőri akcióról.

Csonti ezután azt részletezte, hogyan szállították a férfit az elhagyatott alistáli Kukorica csárda épületébe, ahol sötétedésig felválta őrizték őt. Este aztán Ollétejed határában kiástak egy gödröt, ugyanannál a szalmakazalnál, ahova pár hónappal azelőtt egy előző gyilkosság áldozatát temették. Később három bűntársával – Bugár Györggyel, Szamaránszky Rolanddal és Konkoly Szilveszterrel – ehhez a gödörhöz szállították Czakót, majd a férfit a helyszínen megfojtották, holttestét pedig eltemették.

Nagy Zsolt "Csonti"

Nagy Zsolt szerint az idősebb Dora hárommillió koronát (közel 100 ezer eurót) fizetett Sátornak a gyilkosságért, amit a védelem igyekezett megkérdőjelezni. Az ügyvédek leginkább arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy a tanú nem volt közvetlenül szemtanúja a gyilkosság megrendelésének és a pénz kifizetésének, ha pedig ezekről csak hallott, nem tudhatja, hogy nem hazudtak-e neki a társai.

Kihallgatása során Csonti arról is beszélt, hogy miután 2010-ben Sátor Lajos eltűnt, az alsóhatári polgármester megijedt, és kérdezősködött, hol lehet a maffiózó. Aztán idővel mintha megkönnyebbült volna.

„Később, amikor meggyőződött róla, hogy Sátor már nem él, és leültünk egy kávéra, olyan szöveggel jött elő, hogy mindenkinek jobb, hogy már nincs a Lajos, meg ilyenek. De szerintem ezt azért mondta, mert azt hitte, hogy az én kezem is benne van a Lajos eltűnésében”

– árulta el Nagy Zsolt. Vallomástétele október 1-jén folytatódik.

(db)