Egy körforgalmat kibővítenek és egy újat is építenek Dunaszerdahelyen

camera

8

Egy körforgalmat kibővítenek és egy újat is építenek Dunaszerdahelyen

Körforgalommá alakíthatják jövőre az állomások közti kereszteződést is. Fotók: a szerző 

Megosztás

Két körforgalmat érintő beruházással kapcsolatban születtek határozatok a dunaszerdahelyi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Ezek a tágabb belvárost érintik, nem a 63-as főúton megépítendő körforgalmakat, noha az egyik beruházásnak köze van a Pódafai útnál modernizálandó csomóponthoz.

2023-ban lángolt fel a vita az említett kereszteződésben történt balesetek miatt, 2023 nyarán halálos baleset is történt a pódafai letérőnél, portálunkon pedig néhány hetente számoltunk be komolyabb, sérültekkel járó balesetekről. A tavalyi év baleseti statisztikái alapján Nagyszombat megye egyik legveszélyesebb kereszteződésének minősítették.

A Szlovák Közútkezelő Vállalat évek óta körforgalmat ígért ide. Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester az állami szerveket okolta, és azok tétlenségét vetette fel a Metrans vállalat vezérigazgatója is, amely a körforgalom projektdokumentációjának korábbi elkészítését vezette, és szintén szorgalmazza a kamionjaik közlekedését is megkönnyítő csomópont kialakítását. A város, illetve a vállalat vezetése az elmúlt egy évben többször is tanácskozott a Szlovák Útigazgatósággal az ügyben, és ugyan pontos dátum továbbra sem ismert, egy ilyen közlekedési beruházás kihatással van a környékre is.

A dunaszerdahelyi ipari zónában működő cégektől, leginkább a Metranstól, a Deichmanntól és a Cargo-Partnertől ugyanis rengeteg kamion használja ezt a kereszteződést, és amikor ez átépítésre került, akkor alternatív útvonalra lesz szükségük, ami pedig nem lehet más, mint a Pódafai út és a dunaszerdahelyi Fő utca, illetve Jilemnický utca kereszteződésénél lévő, ún. Baranyai-körforgalom.

A képviselő-testület elé most egy olyan határozat került, amely ennek a körforgalomnak a kibővítését érinti a Pódafai úti kitérőnél (lásd: a képen). Ennek költsége az előzetes becslés szerint 51,7 ezer euró lenne, a forrásokat pedig fele-fele arányban biztosítaná a dunaszerdahelyi, illetve a Nagyszombat megyei önkormányzat, lévén hogy a Pódafai út (II/572-es út) megyei hatáskörbe tartozik.

„Mivel ennek a körforgalomnak a projektje nem teherforgalomra készült, szükséges az egyes ágait úgy módosítani, hogy tehergépkocsikkal és kamionokkal is átjárható legyen” – áll a határozat indoklásában. Hájos Zoltán polgármester pedig ehhez hozzáfűzte, hogy értelemszerűen ennek a beruházásnak még az előtt meg kell valósulnia, hogy a 63-as főút pódafai kereszteződésénél elkezdődnek a munkálatok és a forgalomkorlátozás. Szavai szerint az építkezés még ebben az évben megvalósulhat.

A másik határozat a vasútállomás és a buszpályaudvar közötti kereszteződést érinti a Pozsonyi úton, ezt építenék át körforgalommá, amire közbeszerzést írnak ki.

A körforgalom megépítésével kapcsolatos projektet a Nagyszombat megyei integrált területi fejlesztési tanács már jóváhagyta, a teljes költsége 1,161 millió euró, melynek 85%-át, kb. 987 ezer eurót finanszíroznának EU-s forrásból, 81 ezer euróval járulna hozzá az állam, és 93 ezer eurót tenne bele a dunaszerdahelyi önkormányzat.

„Mind a forgalmat szeretnénk folyamatossá tenni ebben a csomópontban, mind a járókelők áthaladását biztonságossá tenni az állomások között. Bízom benne, hogy jó esetben a jövő nyári időszakban nekifoghatunk a körforgalom kialakításának.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program