Idén is olyan település és lovasa győzött a Felvidéki Vágtán, aki korábban még nem! (FOTÓK)

Megosztás

Július második szombatján zajlott a Felvidéki Vágta Dunaszerdahelyen, ami már a hetedik a sorban. A döntőben idén is olyan település és lovasa győzött, akinek korábban ez még nem sikerült.

Idén több olyan település is indított lovast, amely hosszú évek óta résztvevője a vágtának, Tallós mellett például Somorja, illetve akadtak nagy visszatérők, mint Nyékvárkony vagy Nyárasd (2018-ban Nyékvárkony győzött Schavel Péterrel, 2019-ben pedig Nyárasd lovasa, Tóth René lett a második).

Hájos Zoltán polgármester megnyitó beszédében hangsúlyozta, a lovas hagyományok ápolása fontos szerepet tölt be a magyar kultúra és a magyar hagyományok megőrzésében, éppen ezért fontos a lovassport népszerűsítése és támogatása. A megnyitón Czimbalmosné Molnár Éva, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, valamint a Szövetség elnöke, Forró Krisztián és Berényi József, Nagyszombat megye elnöke is köszöntötte a résztvevőket.

Először a kishuszárok mérték össze erejüket, ahol Gúta lovasa, Kohút Linda, valamint a somorjai Pőthe Laura voltak a leggyorsabbak, így ők jutottak a döntőbe.

A VII. Felvidéki Vágta kishuszár futamát Somorja lovasa, Pőthe Laura nyerte lova, Midnight Rose hátán.

A felnőttek kategóriájában az első előfutamot Egri Árpád, Dunaszerdahely lovasa nyerte. A második előfutam győzteseként Feketenyék lovasa, Apponyi Ádám jutott a döntőbe, a harmadik előfutamot pedig Somorja lovasa, Pőthe Zoltán nyerte.

Az eddigi hat Felvidéki Vágtát hat különböző település hat különböző lovasa nyerte, ez a sorozat pedig idén sem szakadt meg.

Ezúttal a galántai járásbeli Feketenyék lovasa, Apponyi Ádám volt a leggyorsabb a döntőben, így ő, valamint lova, Pillangó lett a Felvidéki Vágta 2023 győztese.

Idén a Nemzeti Vágtát már nem Budapesten, hanem Szilvásváradon rendezik meg szeptember 30. és október 1. között, amelyen a Felvidéki Vágta összes döntőse részt vehet.

Az esemény délelőtt a Kicsi Gesztenye Klub műsorával kezdődött, majd az előfutamok és a döntő közt színes programok várták a jelenlévőket, zenés vadnyugati kaszkadőr show-t láthattak, fellépett a Kis-Megyer és a Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes, Nagy Viki retró slágereket énekelt, majd középkori játékok következtek, illetve a Bíró Kert Lovas Központ és az ARGYLL hagyományőrző egyesület közös bemutatója, amelynek során a pozsonyi csatát elevenítették meg.

Íme az eddigi évek Felvidéki Vágtáinak dobogósai:
2015 – I. Felvidéki Vágta:
1. Somorja – Egri Árpád, 2. Naszvad – Gerhardt Miroslav, 3. Hodos – Schavel Péter
2016 – II. Felvidéki Vágta:
1. Érsekújvár – Tóth René, 2. Naszvad – Gerhardt Miroslav, 3. Felsőszeli – Ledneczky Norbert
2017 – III . Felvidéki Vágta:
1. Naszvad – Bobek László, 2. Érsekújvár – Tóth René, 3. Tallós – Múcska Gergely
2018 – IV. Felvidéki Vágta:
1. Nyékvárkony – Schavel Péter, 2. Somorja – Egri Árpád, 3. Negyed – Fördős Denisa
2019 – V. Felvidéki Vágta:
1. Dunaszerdahely – Osztényi Zoltán, 2. Nyárasd – Tóth René, 3. Tallós – Múcska Gergely
2022 – VI. Felvidéki Vágta
1. Tallós – Múcska Gergely, 2. Dunaszerdahely – Egri Árpád, 3. Pozsonyeperjes – Alföldi Lilla
2023 – VII. Felvidéki Vágta
1. Feketenyék – Apponyi Ádám, 2. Dunaszerdahely – Egri Árpád, 3. Somorja – Pőthe Zoltán


(parameter)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program