AKO-felmérés: Kis lépés a Szövetségnek, semekkora lépés a szlovákiai magyaroknak

2021. október 15. - 07:00 | Belföld

Az AKO még mindig parlamenten kívülre méri az egyesült magyar pártot, noha a tendencia szerint többen szavaznának rá, mint legutóbb. Egyébként Peter Pellegrini és a Hlas-SD tovább gyengül, az OĽaNO és a KDH úgyszintén.

AKO-felmérés: Kis lépés a Szövetségnek, semekkora lépés a szlovákiai magyaroknak
Fotó: TASR

A Joj televízió rendelt meg egy felmérést az AKO ügynökségnél, és az október 4. és 7. között készített közvélemény-kutatásból kiderül, ami a Hlas-SD megalakulása óta gyakorlatilag evidens, hogy Peter Pellegrini pártja nyerné a szlovákiai parlamenti választásokat. Ezúttal 18,2%-kal, ami gyengébb teljesítmény, mint egy hónappal ezelőtt, amikor az AKO még egy bő fél százalékkal kövérebb eredményt mért nekik.

A következő két legnépszerűbb formáció az SaS és a Robert Fico vezette Smer-SD. Richard Sulíkék egy hónappal ezelőtti eredményüket kopírozzák (14,5%), és tulajdonképpen Robert Ficóék is (13,8%), noha utóbbi keményen melózik azon, hogy ne vesszen ütemet, a sajtó pedig azon, hogy mégis.

0,6%-kal érne el rosszabb eredményt most (9,2%) az OĽANO, mint amennyit ugyanez az ügynökség mért Igor Matovičéknak szeptemberben. Már a jelenleg önhibájából parlamenten kívüli Progresívne Slovensko is feljön rájuk (8,6%), noha az ő preferenciáik szintén nem változtak egy hónap alatt.

Erősödött viszont a Boris Kollár-féle Sme rodina, amelynek ismét hét százalék fölötti eredményt mértek (7,4%, legutóbb 6,8%), vele szemben ezúttal gyengült a KDH (5,9%, legutóbb 6,6%).

Bejutna viszont a parlamentbe továbbra is az ĽSNS szökevényeiből alakult Republika, amely épphogy elérné az 5%-os parlamenti küszöböt.

Lógó orral távozhatna viszont a parlament kapuja elől most is a Szövetség, pedig ez volt az első AKO felmérés, amely azóta készült, hogy a párt már megalakult.

Erősödést ugyan mutat a formáció, hiszen szeptemberi 3,9%-ukból mostanra 4,5% lett, de ez lényegében semmit nem jelent a szlovákiai magyarok parlamenti képviselete számára, hiszen ezzel még mindig parlamenten kívül maradnának. (A Focus ügynökség ezzel ellentétben szeptemberben egyébként parlamentbe mérte az akkor még csak szájhagyomány útján létező Szövetséget.) Ha ehhez hozzáadnánk a Szövetségből kiszoruló, Simon Zsolt-féle Magyar Fórum 0,5%-os eredményét (amely nem mellesleg egy hónapja még 1,1% volt), akkor éppen felkapaszkodnának a küszöbre, de ez csak puszta matek, a valóság rendszerint nem ilyen eredményeket produkál.

Az alig mérhető eredményt produkáló pártok között érdemes még megemlíteni az SNS-t, amelyet a választók 3,6%-ra tartana érdemesnek a szavazatára, míg a Marian Kotleba vezette ĽSNS-t még annyian sem, csupán 2,3%-nyian. Ugyancsak mélyrepülésben van a Veronika Remišová-féle Za ľudí, amely ezúttal 2,1%-ot szerezne, míg a Dobrá voľba 1,8%-ot, a Spolu pedig 1,1%-ot.

Az eredmények alapján a Hlas-SD 33 képviselőt delegálhatna a parlamentbe, az SaS 26-ot, a Smer-SD 25-öt, az OĽaNO 17-et, a PS 16-ot, a Sme rodina 13-at, a KDH 11-et, a Republika pedig 9-et.

A jelenlegi kormánypártok közül az SaS-OĽaNO-Sme rodina hármasnak a PS-szel és a KDH-val 83 képviselője lenne, míg a Hlasnak a Smerrel, a Sme rodinával és a Republikával 80. A mérleg nyelve tehát továbbra is Boris Kollár pártja.

(TASR/parameter)