"Andruskó úr nem dolgozta le a tartozását, és főleg nem gyilkossággal" - ha Zsuzsová érvel, minden megvilágosodik

2020. június 29. - 13:31 | Belföld

A ´Kuciak-gyilkosság ügyében hétfőn folytatódó tárgyaláson felolvasták az Alena Zsuzsová vádlott és Andruskó Zoltán elítélt között váltott SMS üzenetek tartalmát, valamint lejátszották a telefonbeszélgetésüket is.

"Andruskó úr nem dolgozta le a tartozását, és főleg nem gyilkossággal" - ha Zsuzsová érvel, minden megvilágosodik
Fotó: tasr

A vádlott szerint ez utóbbiak bizonyítják az általa vallottakat, miszerint Andruskó tartozott neki. A kommunikáció 2018 szeptemberéből való és nem sokkal ezután le is tartóztatták őket.

Alena Zsuzsová a kommunikáció tanúsága szerint többször is felszólította Andruskót az általa nyújtott kölcsön kamatainak megfizetésére. Utóbbi korábban többször elmondta, hogy Zsuzsová 20 000 eurót követelt tőle, amelyet előlegként kapott Maroš Žilinka speciális ügyész tervezett meggyilkolásáért. Žilinka felügyeli a Technopol-ügy kivizsgálását, amely ügyben Marian Kočner ellen is vádat emeltek. A gyilkosságra végül nem került sor, így a vád szerint Andruskó tartozott Zsuzsovának, és a tartozás fejében vállalta a közvetítő szerepét az újságíró meggyilkolásának előkészítése során.

A 2018 szeptemberében, vagyis több mint fél évvel a februári újságíró-gyilkosság után küldött üzenetekben Zsuzsová ismét a kamatok megfizetését követelte Andruskótól egy meghatározatlan összegű kölcsön után. „Ez bizonyítja, hogy Andruskó úr nem dolgozta le a tartozását, és főleg nem gyilkossággal. Azt bizonyítja, hogy Andruskó kölcsönt vett fel, amely után kamatot fizetett, de késett a fizetéssel” – jelentette ki a bíróságon Zsuzsová.

A vád szerint Marian Kočner rendelte meg az újságíró-gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett. A további vádlottak Miroslav Marček, akit már nem jogerősen elítéltek, továbbá Szabó Tamás és Alena Zsuzsová.

TASR