Annyira tiltakozott a parlamentnél egy nő a Covid-igazolvány ellen, hogy meg is gyanúsították őt a rendőrök

2021. július 26. - 16:28 | Belföld

A parlament előtti pénteki tüntetés kapcsán a rendőrség köztisztviselő ellen elkövetett támadás bűntette miatt gyanúsított meg egy Nyitra megyei 40 éves nőt, Anna F-et. Ezt Veronika Martiniaková, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője erősítette meg a TASR-nek. A rendőrség a tüntetésről készült felvételek alapján más jogellenes tevékenységeket is megvizsgál.

Annyira tiltakozott a parlamentnél egy nő a Covid-igazolvány ellen, hogy meg is gyanúsították őt a rendőrök
Fotó: TASR

„A rendőrség egész idő alatt alaposan figyelte a helyzetet, és ezzel összefüggésben megtette a megfelelő lépéseket” – mondta a szóvivő. A rendőrség be nem jelentett, spontán összejövetelnek minősítette a parlament előtti pénteki tüntetést. Pozsony-Óváros azt közölte a TASR-rel, hogy a tüntetést a 8:00 és 14:00 közötti időre jelentették be, de úgy, hogy a tüntetők a Zámocká utcán 50 méteres távolságban maradnak a parlament épületétől. Az, hogy a résztvevők a parlament bejáratáig jutottak, az önkormányzat szerint ellentétben volt a gyülekezési jogról szóló törvénnyel.

Pénteken több százan gyűltek össze a parlament épülete előtt, hogy a kormány intézkedései ellen tüntessenek. A tüntetők azt akarták, hogy a parlament ne hagyja jóvá azt a törvénymódosítást, amely szerint a járványellenes intézkedések elfogadása során figyelembe vennék a digitális Covid-igazolványt, azaz hogy valaki be van-e oltva vagy van-e negatív teszteredménye. A legtöbb tüntető pénteken és szombaton is a helyszínen volt. Vasárnap több tízre csökkent a számuk, hétfőn pedig már csak egy kisebb csoport tüntető maradt a parlament épülete előtt.

A tüntetők péntek reggel többször is összetűzésbe kerültek a rendőrséggel és az újságírókkal. Boris Kollár (Sme rodina) parlamentelnök szerint az, hogy a tüntető tömeg a parlament bejáratáig jutott, fatális hiba volt a rendőrség, illetve Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány részéről. Kovařík erre úgy reagált, hogy a pozsonyi rendőrség eljárását ellenőrizni fogják.

TASR