Április végéig leshetjük az intelligens karantént

2021. február 24. - 14:10 | Belföld

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a kormány szerdai ülésén közölte, hogy a karanténköteles személyek mozgását felügyelő e-karantén applikáció április végére készülhet el.

Április végéig leshetjük az intelligens karantént
Fotó: TASR-archív

"Sok időt veszítettünk. Elkezdtem vele foglalkozni, mert már nem bírtam nézni ezt a tehetetlenséget" - szúrta oda a többieknek a miniszter.

Elmondta, hogy a miniszterek egyetértettek az applikáció tervezetével, ugyanakkor szerinte "a legfelsőbb posztról" kell arra rábólintani, ami pedig Igor Matovičé, aki a kormányülés vége előtt távozott, így arróül már nem tudott véleményt formálni.

Sulík ugyanakkor leszögezte, hogy a kormánynak most kell döntenie, ha szüksége van az applikációra, mivel azután össze kell rakni egy programozó csapatot, projektvezetővel, valamint további személyeket, akik két hónapig csak ezzel foglalkoznának.

A mobiltelefonokra tervezett alkalmazás ellenőrizni tudja, hogy a külföldről Szlovákiába beutazó fertőzöttek otthon maradnak-e. Tavaly májustól egy rövid ideig működött a rendszer, aztán ősszel is fontolgatták az újbóli bevezetését, de aztán abból nem lett semmi. Most azért lenne időszerű az e-karantén ismételt beüzemelése, hogy a vírus különféle - például a brit és a dél-afrikai - mutációit kiszűrhessék.

Az applikáció hasonló elven működve, mint a tavalyi, amit a Sygic tervezett. Akkor a határátkelőkön a rendőrök választás elé állították a beutazókat: vagy állami karanténba megy az ember, vagy házi karanténba. Ez utóbbi esetben az okostelefonra telepített alkalmazással tudták a hatóságok ellenőrizni a vesztegzár szabályainak betartását. Az applikáció letöltése rendőri felügyelet mellett zajlott, és a telefon tulajdonosának a saját arcképét is el kellett mentenie.

Később az alkalmazás - a GPS koordináták segítségével - bizonyos időközönként ellenőrizte az érintettet, hogy otthon tartózkodik-e. Néha a program azt kérte, a házi karanténba rendelt személy készítsen magáról újabb felvételt, hogy bebizonyosodjon, nem más használja a telefont.

Ez az egész most is csupán a külföldről Szlovákiába belépőkre fókuszálna, tehát aki az ország területén fertőződött meg, annak nem kell letöltenie a programot.

Miután elkészül, Sulík az Egészségügyi Információs Központra (NCZI) bízná, amely kezelheti az emberek személyes adatait.

Sulík mindemellett beszélt arról is, nem támogatná a határok teljes lezárását, mert az jelentős gazdasági károkat okozna Szlovákiának. Közölte, csökkentené a járványügyi intézkedések megszegéséért kiróható büntetéseket is.

(TASR)