Az albári polgármester, Bereczk Oszkár mindent tagad a Gorilla-ügyben

2021. szeptember 6. - 11:15 | Belföld

Bereczk Oszkár albári polgármester, a fia, valamint a Dobroslav Trnka és Marian Kočner közti telefonbeszélgetésben szintén érintett Kósa Lóránt kihallgatásának jegyzőkönyvét is felolvasták az egykori főügyész, Trnka tárgyalásán.

Az albári polgármester, Bereczk Oszkár mindent tagad a Gorilla-ügyben
Bereczk Oszkár (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

Két évvel ezelőtt került elő az a hangfelvétel, melyen Marian Kočner alaposan kiosztotta Dobroslav Trnkát, és arra utaló megjegyzéseket tettek, mely szerint a Gorilla-ügy egy, Trnkánál maradt hangfelvételével megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta pénzügyi csoport vezérét. Ebben a történetben merült fel Bereczk Oszkár albári polgármester és egy ügyvéd, Kósa Lóránt neve is, mint akik Trnka társtettesei voltak a zsarolásban.

"Miért kezdtétek zsarolni Haščákot? Mégis mit vártál ettől? A p*csába, tudod jól, hogy a barátom. A k*rva életbe, tudod, hogy ő az az ember, aki segített a p*csába képviselőket vásárolni, mikor főügyész akartál lenni. Sajnos egy hiányzott, de ő volt az, aki ebbe belerakott egymillió eurót (...) Megölnek téged, de ráb*szik erre a fiad is, te f*sz. Mondom, fejezd be a hazudozást, ne fogd rájuk! (...) Ha elmondanád, hogy történt, akkor én abból a két f*szból már kiverem, vagy az istenre mondom, kinyíratom őket. (...) Miért nem mondtad, te f*sz, hogy baj van. Megoldhattuk volna. Kósának ma már golyó lehetne a fejében és Oszkárnak is... (...) Őket hagyom veszni, b*szok rájuk, hadd öljék meg őket, de neked megmentem a valagadat. Neked meg a fiadnak..." - hangzott el a beszélgetés felvételének különböző pontjain. Bereczk Oszkár akkoriban portálunk megkeresésére is tagadott minden, ezzel kapcsolatos állítást.

Az ügyben ugyanakkor megvádolták Dobroslav Trnkát, mivel köztisztviselőként nem teljesítette feladatát, és nem szolgáltatta be a büntetőjogi szerveknek a Gorilla-hangfelvételt, amely több bűncselekményre utaló részletet tartalmaz. Ma kezdődött az ügyben a tárgyalása, ő pedig már az elején elutasította, hogy vádalkut kössön és bűnösnek vallja magát.

A tárgyaláson elkezdték felolvasni az ügyben kihalgatott tanúk, köztük Bereczk Oszkár kihalgatásáról szóló jegyzőkönyvet. Bereczk ebben közölte, hogy 20 éve ismeri Trnkát, és akkortájt ismerkedtek meg, és barátkoztak össze, amikor még főügyész volt, és Bereczk szervezte a szlovák, illetve magyar főügyészségek vagy más szervezetek találkozóit.

Haščák kapcsán az albári polgármester azt mondta, hogy 2-3-szor vele is találkozott, de elsősorban pénzügyekről, lakásépítésről tárgyaltak. Egy alkalommal például a Penta érdekeltségi körébe tartozó Privatbankától vett fel hitelt, és állítása szerint ezt tárgyalta meg a Penta vezetőjével. Amikor arról kérdezte a vizsgálótiszt, hogy a Penta székhelyén, a Digital Parkban találkoztak-e Haščákkal, Bereczk ködösített, azt mondta, hogy talán igen, de erről nem nyilatkozik, mert nem emlékszik rá.

Dobroslav Trnka és Marian Kočner

Beszélt arról, hogy ismeri Kósa Lórántot, és mióta Trnka volt a főügyész, Marian Kočnert is. Azt ugyanakkor visszautasította, hogy bármilyen módon foglalkozott volna a Gorilla-hangfelvétellel, mint amiről Kočner faggatta Trnkát a feljátszott beszélgetésük során. Cáfolta azt is, hogy ismerné Haščák ügyvédjét, Martin Škublát, akinek állítólag ízelítőt is küldtek a Gorilla-hanganyagból.

"Ha pénzért kínáltuk volna, az bevésődött volna az emlékeimbe" - szögezte le Bereczk.

A rendőrségen arról is kérdezték az albári polgármestert, hogy a fia, Bereczk Tibor valóban birtokolt-e 2010 és 2014 között egy lakást Budapesten. Erről amiatt faggatóztak, mert arra gyanakszanak, hogy Bereczk a fiával küldhette el a Gorilla-hanganyag másolatát egy USB kulcson egy magyar jegyzőhöz.

Bereczk igennel válaszolt a lakásra, és arra is, hogy jártak a fiához Kósával együtt, viszont állítása szerint soha nem a Gorilla-üggyel összefüggésben. Hozzátette, a lakást tárgyalásra használta.

Visszautasítja, hogy az ő ötlete lett volna, hogy a Gorilla-hanganyaggal üzleteljenek, noha a Trnka és Kočner közti beszélgetés során erre utaló megjegyzések is elhangzanak.

Kihallgatták az ügyben Bereczk Tibort is, akinek szintén felolvasták a vallomását. Ebben beszélt arról, hogy a Gorilla-ügyről semmit nem tud, Magyarországon tanult jogot és ott is él.

Megerősítette, hogy egy USB kulcsot valóban kapott az apjától, amit egy budapesti jegyzőnek kellett átadnia, annak tartalmát viszont nem ismeri. Elismerte azt is, hogy a tartalmát többször le is kellett másolnia, de csak azért, mert az apja ilyesmihez nem ért, számára pedig egy műszaki apróságot jelentett.

Ifjabb Bereczk megerősítette azt is, hogy apjához hasonlóan ismeri Kósát és Trnkát is.

Kósa Lóránt felolvasott vallomásában az szerepelt, hogy Trnkával közeli baráti viszonyt ápol, Bereczk Oszkárral pedig több ügyön is dolgoztak együtt. Beszélt arról is, hogy a 90-es években koncipiensként dolgozott Haščák ügyvédjével, Škublával.

Tagadja viszont azt, hogy Trnkától megkapta volna a Gorilla-hanganyagot, majd abból ízelítőt küldött Škublának. A Trnka és Kočner közti beszélgetés felvételéből az derült ki, hogy miután Haščák felhívta az ügyben Kósát, ő pénzért mindent elmondott neki Trnkáról és Bereczkről.

(Denník N)