Kezdődik Trnka pere, izgalmas részletekre derülhet fény arról, hogyan kapta meg Kočnertől a Gorilla-hangfelvételt

2021. szeptember 6. - 07:57 | Belföld

A Pozsonyi I. Járásbíróság szeptember 6-ára és 7-ére, iletve 13-ára és 14-ére tűzte ki a tárgyalást, mely során a korábbi legfőbb ügyész gorillás esetét boncolgatják.

Kezdődik Trnka pere, izgalmas részletekre derülhet fény arról, hogyan kapta meg Kočnertől a Gorilla-hangfelvételt
Dobroslav Trnka (Fotó: TASR)

A Specialis Ügyészség munkatársa májusban emelt vádat Dobroslav Trnka ellen. A nyomozás eredménye szerint az exfőügyész közhivatalnokként nem teljesítette a törvényi kötelezettségét, miután Gorilla fedőnéven hangfelvételt kapott a Szlovák Információs Szolgálattól (SIS), ami több bűncselekmény gyanúját is felvetette. Ahelyett, hogy átadta volna a bűnüldöző szerveknek, a felvételt elrejtette, azzal a szándékkal, hogy anyagi hasznot húz saját részére, illetve Marian Kočner vállalkozó számára.

A hangfelvétel sorsát megismerhettük Trnka és Kočner beszélgetéséből, amiről a sajtó tavaly októberben számolt be. A 2014-ből származó anyagon Kočner Trnkát taknyosként leteremti, mert az akkor már exfőügyész az úgynevezett Gorilla-hanganyaggal megzsarolta a maffialistás nagyvállalkozó partnerét, az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, a pentás Jaroslav Haščákot, akit december elején le is tartóztattak és eljárást is indítottak ellene ebben az ügyben, de akit azóta szabadlábra helyeztek.

(TASR/parameter)