Az omikron variáns miatt változni fognak a határátlépés feltételei

2021. november 27. - 19:26 | Belföld

Szlovákia Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) arra kéri azokat, akik az elmúlt 14 napban a koronavírus új omikron variánsa szempontjából potenciálisan veszélyeztetett országokban voltak, hogy haladéktalanul jelentkezzenek az omikron@uvzsr.sk e-mail-címen. A hivatal arra kéri a polgárokat, hogy vegyék komolyan a felhívást és ne hagyják figyelmen kívül. Ezzel párhuzamosan a hivatal új, a határrendet szabályozó rendeletet készít elő. Erről a TASR-t az ÚVZ szóvivője, Daša Račková tájékoztatta.

Az omikron variáns miatt változni fognak a határátlépés feltételei
Illusztrációs felvétel (Pexels)

„Meg kell adni a vezetéknevet, a keresztnevet, a telefonszámot és a járást, ahol az illető éppen tartózkodik. Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal felveszi vele a kapcsolatot, és tájékoztat következő lépésekről” – mondta Račková.

A potenciálisan kockázatos országok közé tartozik Dél-Afrika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (korábban Szváziföld), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong és a Seychelle-szigetek. Az ÚVZ nyomatékosan javasolja azoknak, akik az elmúlt 14 napban jártak ezekben az országokban, valamint közös háztartásuk tagjainak, hogy oltottságuktól függetlenül minimalizálják azok számát, akikkel kapcsolatba kerülnek. „A mintaszekvenálás megszervezését is átalakítjuk és kapacitásainkat bővítjük, hogy az említett országokból érkezőktől származó összes pozitív minta minél előbb sorra kerüljön” – tette hozzá Račková.

Ezzel párhuzamosan a Közegészségügyi Hivatala dolgozik a határrendet szabályozó rendelet módosításán. A házi karantén és az utólagos tesztelés szempontjából pontosan meghatározza az említett országokból érkezőkre vonatkozó feltételeket.

Az új rendelet kibocsátásáig megkövetelik a hatályos intézkedések betartását külföldről érkezéskor.

Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője tájékoztatott róla, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) a szakértőkkel együtt figyelemmel kíséri a helyzetet.

Pénteken (november 26-án) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „aggasztó variánsnak” minősítette az újonnan felfedezett omikron variánst, más néven B.1.1.529-et.

Nem kizárt, hogy a delta variánshoz hasonlóan az omikron is egy veszélyesebb, gyorsabban terjedő változata a koronavírusnak.

A WHO megerősítette, hogy az első minta, amely bizonyította az omikron jelenlétét Dél-Afrikából származik. Európában az első ilyen esetet pénteken jelentették Belgiumban. Szombaton pedig már Csehországban és Németországban is bukkantak omikron variánssal fertőzött betegre.

TASR