Az oroszok kérik vissza a Szputnyik V vakcinákat Szlovákiától

2021. április 8. - 17:48 | Belföld

A Szputnyik V covidvakcina fejlesztését finanszírozó állami befektetési alap (RFPI) szerint Szlovákiának, szerződésszegés miatt vissza kell szolgáltatnia a Szputnyik V vakcináit Oroszországnak.

Az oroszok kérik vissza a Szputnyik V vakcinákat Szlovákiától
TASR/AP

Ennek oka, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal olyan laboratótiumot bízott meg az oltás tesztelésével, amely nem tartozik az Európai Unió hivatalos laboratóriumi hálózatába.

Az oroszok a Twitteren azt írják, még április 6-án, levélben értesítették erről Szlovákiát. A visszakapott vakcina elmondásuk szerint más országokban lesznek felhasználva.

Azt is kérik továbbá, hogy a tételt továbbítsák egy speciális laboratóriumba további vizsgálatok céljából.

Az RFPI állásfoglalásában közölte, hogy „az összes Szputnyik V szállítmány azonos minőségű, szigorú minőség-ellenőrzésen esik át a Gamaleja Intézetben”. Az RFPI közleménye szerint a Szputnyik V minőségét a világ 59 országának hatóságai igazolták.

Igor Matovič (OĽaNO) exkormányfő és pénzügyminiszter csütörtökön Moszkvába repült, hogy találkozzon a Szputnyik V covidvakcina fejlesztését finanszírozó állami befektetési alap vezérigazgatójával, Kirill Dmitrievvel, akivel korábban megkötötte a megállapodást a kétmillió adag Szlovákiába szállítandó vakcináról.

Matovič a látogatásával kapcsolatban megosztott egy bejegyzést a Facebook-oldalán, mely így szól:

„Üdvözlet Moszkvából. Szlovákiában állítólag megkezdte a Szputnyik elleni ugatását egy „szörnyen veszélyes“ pincsikutya. Én itt azt teszem, ami a kutyakötelességem, ő pedig élje meg újra önmaga emberfeletti fontosságába vetett pillanatnyi hitét.“

A találkozót követően az exkormányfő újabb Facebook-bejegyzéssel jelentkezett:

„Amikor a Szputnyik V megérkezett a kassai repülőtérre, a gyűlölködők szeme vérben forgott. Megkezdték geopolitikai piszkos játékukat Oroszország "hibrid fegyvere" ellen ... és nem érdekelte őket, hogy előrehozott választások lesznek-e, vagy, hogy a maffia ismét hatalomra lép. Ma elérték a céljukat. A DennikN által, az egész világon elterjesztett téveszméiknek köszönhetően az oroszok visszakérik tőlünk a vakcinákat. Gratulálok, idióták! Milliók egészségét ejtettétek túszul.“

(sme.sk, para)