Matovič utolsó erejéig harcol a Szputnyikért, ma Moszkvába utazik

2021. április 8. - 10:56 | Belföld
Matovič utolsó erejéig harcol a Szputnyikért, ma Moszkvába utazik
Fotó: TASR

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter csütörtökön a Szputnyik fejlesztését finanszírozó állami befektetési alap vezérigazgatójával, Kirill Dmitrievvel találkozik Moszkvában. Az exkormányfő korábban vele kötötte a megállapodást a kétmillió adag vakcináról.

„A lelkem mélyéről elítélek minden alattomos és szisztematikus erőfeszítést, amelynek célja a Szputnyik V szlovákiai használatának megakadályozása, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a végén sikertelenek legyenek, és millió ember oltását kezdhessék meg végre a Szputnyikkal Szlovákiában. Az eredményekről tájékoztatok. Szorítsanak” – írta a közösségi oldalán Matovič.

Szerdán este közzétett bejegyzésében Matovič arról írt, hogy már több mint 50 országban oltanak az orosz vakcinával, Szlovákiában azonban valaki továbbra is „piszkos játékra használja fel az oltóanyagot“.

„Nem volt elég számukra Marek Krajčí példát statuáló ´kivégzése´ azért az ´arcátlanságért´, hogy orosz vakcinát vásárolt, és elment ezt bejelenteni a kassai reptérre. Az én fejemet is követelték...és még mindig nem fejezik be. Lépésről lépésre már a hatodik hete tesznek meg mindent annak érdekében, hogy abszolút fordulatot érjenek el ebben a meccsben – teljesen ellehetetlenítsék a Szputnyik használatát Szlovákiában... cinikusan és hidegvérrel, anélkül, hogy figyelembe vennék a szlovákiai emberek egészségét és életét“ – írta

A kormányátalakításra éppen a Szputnyik V vakcinák megvásárlása után kiéleződő kormányválság miatt került sor, azonban egy hónappal azután, hogy megérkezett Szlovákiába az orosz Szputnyik V vakcina első szállítmánya, továbbra sem világos, hogy az állam miként fog eljárni az oltóanyaggal, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalnak (ŠÚKL) ugyanis nincs elég információja ahhoz, hogy biztonságosnak ítélhesse a vakcinát.

Kapcsolódó cikk:
Valószínűleg az egészségügyi miniszter sem tudott arról, hogy Matovič a Szputnyikról fog tárgyalni Moszkvában


(parameter)