A belügyminisztériumtól távozó Kyselica képviselőként visszatér a parlamentbe

2020. augusztus 12. - 11:22 | Belföld

Lukáš Kyselica (OĽaNO) szerdán hivatalosan is távozott a belügyminisztériumban betöltött államtitkári posztjából. A kormány jóváhagyta a lemondásával kapcsolatban benyújtott indítványt.

A belügyminisztériumtól távozó Kyselica képviselőként visszatér a parlamentbe
Fotó: TASR

Kyselica azt követően döntött a távozás mellett, hogy korábban kiderült: a katonai titkosszolgálat alkalmazásában állt, miközben az OĽANO képviselőjelöltjeként kampányolt. Kyselica ugyan a belügyminisztériumtól távozik, de képviselőként visszatér a parlamentbe.

Az OĽaNO képviselőjét a parlament védelmi és biztonsági bizottsága is kihallgatta, de a kérdésekre nem válaszolt. Több képviselő is kifogásolta, hogy a bizottság nem kompetens a katonai titkosszolgálatot érintő kérdésekben.

Lukáš Kyselica az OĽaNO választási listájának harmadik helyéről jutott be a parlamentbe február végén, mivel azonban később államtitkárrá nevezték ki, helyettes képviselő vehette át az ő parlamenti mandátumát. Cseh Péter volt az, aki az 54. volt a választási listán, és március 22-én született meg a döntés arról, hogy ő kerül be.

Az OĽaNO-nak 53 képviselője ül a parlamentben.

Miután Kyselica lemondott és visszatér a parlamentbe, a helyettese mandátuma megszűnik, ezek alapján tehát Cseh Péter kikerül a parlamentből.

Lukáš Kyselica rendőrként a Gorilla-nyomozócsoport volt vezetője volt. 2019-ben felmondott, és a katonai hírszerzés tagjaként indult a parlamenti választásokon az OĽaNO színeiben. Erről állítólag a párttársai sem tudtak. Kyselica a Denník N értesülése szerint 2019 októberétől 2020. március 19-ig szolgált a hírszerzésnél.


TASR/para