A bíróság elutasította Tibor Gašpar vizsgálati fogságának meghosszabbítását

2021. október 27. - 07:05 | Belföld

A bazini Specializált Büntetőbíróság kedden elutasította Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitány, valamint a Tisztítótűz nevű rendőrségi akció során őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatásának meghosszabbítását.

A bíróság elutasította Tibor Gašpar vizsgálati fogságának meghosszabbítását
Tibor Gašpar (Fotó: TASR)

A bíróság döntése értelmében Gašpar és az ügy tövább gyanúsítottjai, Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének korábbi vezetője, Peter Hraško, a NAKA volt igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének egykori igazgatója, valamint Milan Mihálik, a NAKA pénzügyőrségének korábbi igazgatóhelyettese november 5-ig maradnak vizsgálati fogságban.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze panaszt nyújtott be a döntés ellen, erről pedig hamarosan a Legfelsőbb Bíróság dönt.

A vizsgálati fogság meghosszabbításáról szóló javaslat tartalmazta azoknak a videófelvételeknek a leiratát is, amelyeken amelyen az látható, hogy egy hétvégi házban Robert Fico egykori kormányfő, Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter, Pavol Gašpar, az egykori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar fia, Norbert Bödör édesapja, Miroslav Bödör, valamint Ficóék ügyvédje, Marek Para arról egyeztetnek, hogyan kezeljék a rácsok mögött ülő Tibor Gašpar, Norbert Bödör oligarcha, valamint az elítélt speciális ügyész, Dušan Kováčik ügyét.

A Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi nyomozás a Fico- és Pellegrini-kormányok rendőrségi vezetését tulajdonképpen letarolta. Ebben az eljárásban foglalkoznak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak, az alsóbb szintjein pedig ott volt például Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetője, Peter Hraško, a NAKA igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A bűnbanda feladata volt, hogy különböző kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.


(TASR/para)